3 april 2023

4 Snabba: Natalie Carrion, kommentator lördagens Sámi Grand Prix

På lördag är det dags för årets upplaga av Sámi Grand Prix, även känd som ”den samiska melodifestivalen”. Tävlingen direktsänds från Kautokeino i Nordnorge på SVT Play och i Sameradion och en av kommentatorerna i den svenska sändningen är artisten Natalie Carrion, som deltog i tävlingen förra året.

Sámi Grand Prix har arrangerats av Samisk Musikfestival sedan 1990 men det är bara andra året i rad som den sänds i SVT Play. Tävlingen, som alltid äger rum under påskhelgen, är uppdelad i två delar – en sångdel och en jojkdel.

SVT-sändningen kommenteras av Natalie Carrion tillsammans med William Stenvall Zetterström, känd från Sameradion. MI bad henne svara på 4 Snabba.

Berätta, vem är du?

– Ja haha, alltid en så bra fråga. Ska jag sammanfatta det jag gör så är jag programledare och artist med samiska och karibiska rötter. Mamma var på semester i Florida och gick längs med havet för att se om hon kunde se några delfiner, men hon hittade inga. Så hon gick ut på en pir och där stod två män och fiskade. En av dem blev min pappa som flyttade till Lycksele och vi blev tre systrar. Så man kan sammanfatta det med att jag är glad att mamma inte hittade några delfiner haha….. Ibland frågar folk hur stor procent same jag är och då brukar jag säga att det finns i mitt blod och passerar mitt hjärta varje dag och det gör mig till en helhet.

Vad skiljer Sámi Grand Prix från vanliga Melodifestivalen?

– Skillnaden är att här får det samiska vara i en naturlig miljö och man får en bredare representation. Dessutom är de som är ansvariga för produktionen samer och det präglar ju vad man väljer att lyfta. Alla har  inte koll på det, men Saepmie är det landområde som samerna levt och lever i och gjorde innan man drog landsgränserna, så vi har olika samiska områden som sträcker sig över dom nuvarande landsgränserna. Det finns nio olika samiska språk och flera olika jojkdialekter och med den samiska melodifestivalen så får vi ta del av den bredden.

– I Sverige är kunskapen om samerna väldigt låg och det är inte så konstigt då staten hade en politik under 1900-talet där samerna sågs som en lägre ras. Man införde något som hette ”Lapp ska vara lapp”. Det innebar att en stor del av samerna skulle försvenskas och ”fjällsamerna” skulle ”bevaras” i sitt exotiska format. Även om tiden gått så kommer man inte ifrån att det till stor del har format svenskarnas bild av vad som är samiskt,  tillgången till aktuell information idag är väldigt låg. Det gör sändningen extra relevant för alla att se!

– Får jag drömma lite skulle jag gärna se flera samiska bidrag i svenska mello framöver. Den samiska musiken är inte en genre, den har en bredd precis som musik som skrivs på svenska och engelska.

Hur känns det att få kommentera sändningen?

– Jag är otroligt stolt över mina rötter och uttrycker det gärna i allt jag gör. Därför känns det extra hedersamt att få kommentera sändningen för att ta hela Sverige närmare det som är så hjärtligt för mig.

– Förra året tävlade jag ju själv med den sydsamiska låten Daelviejijje (Vinternatt) och att nu få lyfta fram alla som står på scenen från olika samiska områden känns lite extra lyxigt. Som tittare får man lära sig såååå mycket samtidigt som det kommer att vara både lättsamt och underhållande. Jag och William kommer  att kommentera på svenska för att öppna upp för att en större publik får inblick i den fantastiska kultur vi har. Det blir också mer tillgängligt för alla samer som inte fått språket med sig på grund av det kulturella förtrycket många erfarit i närtid.

Det här är andra året som Sverige direktsänder tävlingen. Vad betyder det att svensk riksmedia börjat visa intresse?

– Såklart är det ju en process, men jag tycker det är otroligt fint att se att många från media vill uppmärksamma den och samtalen med redaktörer, journalister och researchers har också varit fina. Man har en ödmjukhet inför sin egen okunskap men samtidigt en nyfikenhet och vilja att lyfta det samiska. Media och personer inom media är så viktiga för att kunskapen om vad Saepmie faktiskt är – och vilken rikedom kulturen bär på – ska få nå ut.

– Jan Gradvall gjorde något genialt tycker jag i TV4 Nyhetsmorgon förra året för när han väl hade tid i tv att prata om Sami Grand Prix så delade han också kunskap om vad Saepmie är och jag tror på att vi tillsammans bit för bit fyller på med kunskap som gått förlorad.

– En liten push vill jag skicka till SVT som jag hoppas i år faktiskt också gör sändningen synlig på SVT-Play och i sina sociala medier… Förra året fick man leta och hur enkelt är det för icke-samisk publik att bara råka landa i sändningen då? Så där kan man bli bättre! Kritik med en varm ton haha. Och förhoppningsvis sänds det direkt i SVT1 nästa år också!

Christel Valsinger

Foto: Lisalove Bäckman

cleardot.gif