28 mars 2023

Star Wars och Vikings ger miljoner till svenska låtskrivare

Stim betalar för första gången ut musikersättningfrån streamingtjänsterna Disney+ och HBO. Det innefattar  musik i globala succéfilmer och tv-serier som The Mandalorian, Vikings, Marvelfilmerna och Frost.

Utbetalningarna är ett resultat av långa förhandlingar, och består av flera års samlade royalties, skriver Stim i ett pressmeddelande.

– Avtalsförhandlingar är ett maratonlopp, och det känns fantastiskt att äntligen vara i mål. Vårt uppdrag på Stim är att ge bästa möjliga ersättning till våra anslutna när deras musik används, och vi är väldigt nöjda med avtalen vi tecknat tillsammans med Disney+ och HBO,  säger Nicklas Sigurdsson, förhandlingschef på Stim.

Det senaste decenniet har streamingtjänster och video-on-demand seglat upp som en av de mest inkomstbringande kategorierna för svenska musikskapare. Stim har idag avtal med de flesta videoaktörerna.

– Stim har en stark position när vi förhandlar med olika musikanvändare, tack vare de otroliga låtar och musikskapare som vi företräder. De stora utbetalningarna vi gör nu är ett bevis på det, säger Nicklas Sigurdsson.

Christel Valsinger