28 mars 2023

Polar Music Prize till Chris Blackwell, Angélique Kidjo och Arvo Pärt

Skivbolagslegendaren Chris Blackwell, sångerskan Angélique Kidjo och tonsättaren Arvo Pärt blir mottagare av 2023 års Polar Music Prize, meddelades på tisdagen.  Prisutdelningen äger rum 23 maj.

Det blev alltså tre mottagare av årets priser. Något som hänt två gånger tidigare, senast 2019 då Anne-Sophie Mutter, Grandmaster Flash och Playing for change fick Polar Music Prize.

Chris Blackwell grundade och drev ett av världens mest framgångsrika skivbolag Island Records 1959 och ligger bakom artister som Bob Marley, Grace Jones, Yusuf/Cat Stevens, Nick Drake och U2 med flera. År 2001 blev Blackwell invald i Rock and Roll Hall of Fame. Ur svensk synvinkel kan noteras att Sonet Records var bland de första i världen att distribuera Blackwells första utgivningar.

– Att få Polar Music Prize betyder enormt mycket och jag känner mig väldigt hedrad. Skandinavien har alltid betytt mycket för mig redan från starten av min karriär, särskilt då den allra första skivan jag släppte blev tillgänglig även i Sverige, säger Chris Blackwell.

Angélique Kidjo är artist, låtskrivare och femfaldig Grammy Award-vinnare med bakgrund i Benin och Frankrike. BBC har utnämnt henne i sin lista ”Top 100 Most Inspiring Women in the World” och hon var även den första kvinnan på Forbes lista över ”The Most Powerful Celebrities in Africa.” Angélique Kidjo har sammanlagt släppt 16 album. Hon uppträdde senast i Sverige 2014.

– Jag är otroligt ödmjuk inför att få priset och finner inga ord stora nog att förklara vad det betyder för mig. Det kommer med ett ansvar att fortsätta utföra mitt arbete som artist. Jag ska göra mitt bästa för att vara en värdig pristagare, dels genom mitt arbete för alla barn som UNICEF:s goodwillambassadör, dels som musikambassadör för att bidra till en värld där vi tillsammans kan leva i fred. Tack till Polar Music Prize för att ni har inkluderat mig i detta ärofyllda pris med sin prestigefyllda lista av mottagare, säger Angélique Kidjo.

Arvo Pärt var mellan 2010–2018 världens mest spelade nu levande kompositör inom klassisk musik. Albumen Da Pacem (2007) och Adam’s Lament (2014) har båda belönats med Grammypriser för bästa körframträdande och Daily Telegraph har kallat Arvo Pärt för ”the world’s greatest living composer.” Pärt är även hedersdoktor vid 13 universitet i Europa och USA.

– Polar Music Prize är en oerhört prestigefylld och viktig utmärkelse för en kompositör. Jag är väldigt rörd och vill tacka från djupet av mitt hjärta, säger Arvo Pärt.

Hela prisceremonin kan ses via TV4 Play från kl. 18.00 och Polar Music Prize YouTube-kanal sänder ceremoni, bankett och intervjuer med gäster från kl. 18.00.

Lars Nylin