27 mars 2023

Q4 – Sony Music Publishing störst, men flera förlag ökar

Warner Chappell Music går starkt på Topplistan under 2022 års sista kvartal, men Sony Music Publishing håller ändå greppet om platsen som förlagsdominant. Det visar Musikförläggarnas sammanställning av förlagens marknadsandelar på Topplistan under Q4.

Julmusiken har som vanligt påverkat perioden och resultatet är bland annat en minskad andel verk med svenska låtskrivare på listan.

I mitten av november gör julklassikerna All I Want For Christmas Is You [Universal Music Publishin, Sony Music Publishing, Kobalt] med Mariah Carey och Last Christmas [Warner Chappell] med Wham! entré på Sverigetopplistan och ett par veckor senare har de placerat sig i topp för resten av året. Julmusiken är troligen anledningen till att andelen låtar med svenska upphovspersoner minskar på listan under Q4, från 73 under Q3 till 52.

Topp tre är dock julfri. Rasmus Gozzi & Fröken SnuskRid mig som en dalahäst (Gozzi Uselius, Asplund Zuniga) [Manus] är etta, följd av David Guetta & Bebe Rexha I’m Good (Blue) (Lobina, Randone, Gabutti, Guetta, Purcell, Rexha, Plested) [Sony Music Publishing, Peermusic, BMG, Manus] och BolagetKan inte gå (Ahlborg, Bergestål, Jörgensen, Norqvist) [Manus].

Trots att både ettan och trean på listan är oförlagda verk återgår andelen manus på listan nu en mer normal nivå, efter att ha toppat på 43,5% under Q3 är siffran för Q4 34,5%.

Flest andelar på Topplistan Q4 har Sony Music Publishing med 17,85%, men med ett tapp från 21,2% under Q3.  Warner Chappell Music ökar till 15,25% (Q3 -10,5%) liksom Universal Music Publishing som får 13.1% (Q3 – 10,8%). Även BMG Rights Management ökar, till 5,3% (Q3 – 1,6%), liksom Kobalt Music, till 6,1% (Q3 – 5%).

Kvartalssammanställningen avser musikförlagens marknadsandelar för den officiella svenska topplistan – Topp 100 singel. Diagrammet baseras på försäljningsindex från IFPI och www.sverigetopplistan.se

Hela kvartalslistan med förlag och upphovspersoner finns hos Musikförläggarna.

Christel Valsinger