27 mars 2023

Johan Testad vinner pris för Årets bästa musik i tv-program

Det blev kompositören Johan Testad som tilldelades priset ”Årets musik i program/originalidé scripted” på Riagalan förra veckan. Priset får han för musiken till dramaserien ”Försvunna människor.” Priset delas ut av Stim, i samarbete med Film & TV-Producenterna som står bakom Riagalan.

Syftet med priset ”Årets musik i program/originalidé scripted” är att uppmärksamma den bästa musiken i svensk tv.

Vinnaren Johan Testad skriver musik för både film och tv, och har bland annat gjort musiken till Länge leve Bonusfamiljen, Björnstad och Morden i Sandhamn. Han vann 2019 en Guldbagge för musiken till filmen Goliat.

­

Priset för musiken i tv-serien Försvunna människor får han med motiveringen: ”Med små medel och en lyhörd känslighet fångar och förstärker musiken dramat i denna produktion. Känsligt, vackert och subtilt obehagligt. Ett perfekt exempel på storheten i att göra så lite som möjligt – och göra det väldigt snyggt.”

– Jag känner mig väldigt hedrad och glad över det fina priset. Det kommer verkligen att stärka mig i mitt fortsatta arbete som kompositör inom film och TV, säger Johan Testad i ett pressmeddelande.

De övriga nominerade i kategorin ”Årets musik i program/originalidé scripted” var Andreas Tengblad för musiken i Spelskandalen, Petter Winnberg för Mörkt hjärta och Sophia Ersson för Nattryttarna.

Riagalans musikjury bestod av:
 Marit Woody-Lambin, operativ chef, Musikförläggarna; 
Patrik Sventelius, Senior Advisor, Stim
; Ayan Jamal, musikjournalist
; Andreas Mattsson, kompositör 
samt Hanna Eklöf, musikredaktör.

Christel Valsinger