27 mars 2023

Die Neue Schweden utökar formatet

Från starten 2015 har Die Neue Schweden blivit en väg att nå ut till Berlin och vidare i Tyskland. Inför årets upplaga breddas ansökningsprocessen till att även inkludera band och artister som samarbetar med musikbolag som är medlemmar i SOM. 

Die Neuen Schweden har blivit en välbesökt mötesplats mellan svenska artister och tyska musikaktörer. Satsningen, som startade 2015, ger band och artister möjlighet att lära sig mer om den tyska musikbranschen, knyta kontakter och ta klivet ut på den internationella musikmarknaden.

– Det finns ett stort intresse för svensk musik i Berlin och vi är glada att kunna bredda projektet ytterligare! Vanligen reser vi till Berlin med tre akter. Tack vare fördjupat samarbete med Svenska Oberoende Musikproducenter har vi nu möjlighet att utöka antalet akter vid live-evenemanget. Det känns jättekul! säger Magnus Pejlert, nationell verksamhetsutvecklare på Sensus studieförbund.

Svenska musikbolag som är intresserade av projektet uppmanas att dels ansöka med sina aktuella akter men även ta kontakt med branschorganisationen SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter) som finns på plats och kommer att vara aktiva under evenemanget i Berlin.

– Vi är stolta över att få engagera oss mer i projektet Die Neuen Schweden som Sensus drivit i 8 år. Många artister från SOM:s medlemsbolag har deltagit genom åren, och efter att förra året ha varit på plats själv blev jag imponerad över det fina och genomtänkta arrangemanget. Die Neuen Schweden är inte bara en möjlighet för artister på väg in i den tyska marknaden att synas, utan även en möjlighet till lärande och erfarenhetsutbyte, också för skivbolag och nätverk. I år har SOM tre artister på scen och vi kommer själva närvara med en liten delegation av svenska independentbolag, säger Eva Karman Reinhold, ordförande i Svenska Oberoende Musikproducenter.

Sensus och SOM söker nu band och artister som:

*Är aktuella med ny musik under sommaren eller tidig höst.

*Vill utveckla sitt artisteri och knyta kontakter utanför Sveriges gränser.

*Har erfarenhet att spela live och som söker nya samarbeten.

*Spelar indie, elektro, hiphop, r&b, singer/songwriter, pop, rock eller närliggande genrer.

Utifrån inkomna ansökningar föreslår Sensus och SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter) ett antal musikakter för en fokusgrupp bestående av tysk musik- och mediabransch. Fokusgruppen väljer ut tre akter som deltar i digital studiecirkel, möten och studiebesök i Berlin och livespelning. Ytterligare tre akter väljs ut för att i första hand delta vid liveevenemanget.

Die Neuen Schweden genomförs av Sensus studieförbund och Berlinbaserade Better  Things i samarbete med SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter).

Ansökan ska ske senast måndag 10/4.

Mer information via www.sensus.se/dns

Lars Nylin