15 mars 2023

Jonas Wikström ny VD för Universal Music Publishing

Jonas Wikström blir ny VD för Universal Music Publishing. Han efterträder Martin Ingeström som kommer att stanna kvar i företaget som styrelseordförande till den 30 juni. Båda rapporterar till Marc Cimino, UMPG Chief Operating Officer.

Wikström är nu ansvarig för UMPGs kreativa och affärsmässiga verksamhet i territoriet. I sin tidigare roll som Executive Vice President A&R / Creative har han sedan 2002 verkat som A&R samt lett det kreativa teamet inom bolaget. Jonas har över åren kontrakterat några av de mest framgångsrika upphovspersonerna i Skandinavien; Sebastian Ingrosso, Axwell och Steve Angello (Swedish House Mafia), Vincent Pontare, Salem Al Fakir, Magnus Lidehäll, Agnes, Jacob Olofsson (Jarami), Alesso, Veronica Maggio, Oskar Linnros och många fler. 2014 startade Wikström Sweden Music, ett samarbetsbolag mellan UMPG och Universal Music Group som agerat förlag, skivbolag och management för Seinabo Sey, Vargas & Lagola med flera.

“Vi är glada att Jonas har klivit in i rollen som Managing Director, Universal Music Publishing Scandinavia. Jonas har länge varit en viktig del av vårt företag och har haft fördelen att få ta del av Martin Ingeströms kunskap och långa erfarenhet genom åren. Jody Gerson och jag ser fram emot att se honom och teamet utvecklas och ta bolaget till nästa nivå.”, säger Marc Cimino.

”Universal Music Publishing Scandinavia är i kraft av dess medarbetare, upphovspersoner och breda katalog ett starkt och väl positionerat musikbolag. Jag har den största respekt för Martins arbete med att långsiktigt leda bolaget dit under de gångna åren. Tacksam för förtroendet från Jody Gerson och Marc Cimino ser jag med glädje och nyfikenhet fram emot att driva verksamheten i Norden vidare i min nya roll. Det är ett privilegium att tillsammans med så begåvade klienter och medarbetare fortsatt få bygga värde och nå nya mål med musiken vi så stolt representerar.”, säger Jonas Wikström.

”Efter drygt 40 fantastiska år i musikbranschen varav dom senaste 30 som VD för Universal Music Publishing Scandinavia, har jag valt att avsluta min karriär på Universal under 2023. Jag kommer fram till 30 juni finnas kvar som styrelseordförande och efter det ha en del uppdrag i branschen men då i egen regi. Jag anställde Jonas för 20 år sedan och han har på ett fantastiskt sätt utvecklat vår A&R-avdelning och det kreativa arbetet. Det känns självklart och väldigt välförtjänt att Jonas nu tar över som VD för bolaget.”, säger Martin Ingeström.

Christel Valsinger