13 mars 2023

Salt köper Session

Svenska Session, tidigare Auddly, grundat av Niclas Molinder, Björn Ulvaeus och Max Martin, har blivit uppköpta av royaltyplattformen Salt. Björn Ulvaeus går därmed in i Salts styrelse.

Session, som tidigare hette Auddly, men som bytte namn 2019, grundades år 2012 med syftet att skapa en bättre lösning för hantering av metadata i musikbranschen.

Istället för att all information om medverkande musiker och artister, producenter, låtskrivare ska läggas in i efterhand fungerar Session Studio som ett verktyg där man kan lägga in all den viktiga information direkt i den musikskapande och inspelande processen.

Nu meddelas att brittiska Salt, en s.k. SaaS-plattform (Software-as-a-Service) har köpt upp Session. Salts plattform syftar till att effektivisera utbetalningar och hantering av pengar från t ex DSP-er, och plattformen användas bl a av insamlande sällskap och distributörer.

Doug Imrie, som är Chief Executive på Salt är ingen främling för Session, sedan år 2019 har han varit CEO på företaget. Imrie var under 6 års tid på Omnifone, som en del branschveteraner säkert kommer ihåg.

I och med uppköpet kommer Björn Ulvaeus gå in i Salts styrelse, tillsammans med f.d. PRS for Music-chefen Robert Ashcroft och Roger Faxon, tidigare CEO på EMI. Ulvaeus säger:

– Det glädjer mig att få bli en del av Salts styrelse och kunna arbeta med det här duktiga teamet för att skapa mer transparens och tillförlitlighet i branschen, något vi alla har väntat på väldigt länge.

Målsättningen för Salt är tydligt, att tillhandahålla en plattform som ska göra det möjligt för aktörer i branschen att på ett säkert sätt kunna leverera data och pengar närmast i realtid, och samtidigt kunna ”eliminera black box-problematiken”. Med tanke på de långa fördröjningar som systemen idag är behäftade med, är det naturligtvis välkommet.

Samtidigt meddelar Salt att man ingått ett tioårigt avtal med nederländska sällskapet Buma/Stemra, som just handlar om att använda plattformen för att effektivisera insamling och fördelning. Doug Imrie kommenterar:

– Vi är mycket glada över att kunna avslöja avtalet med Buma/Stemra och uppköpet av Session. Detta kommer att göra det möjligt för Salt att driva innovationerna framåt och erbjuda våra kunder och deras medlemmar den mest omfattande och effektiva lösningen för hantering av musikrättigheter på marknaden. Vi ser fram emot att fortsätta vara ledande i musikbranschens efterlängtade och oundvikliga transformering.

Läs pressmeddelande

www.session.id

www.saltmusic.io

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se