9 mars 2023

Loud & Clear för 2022

Spotify har släppt den nya versionen av Loud & Clear, med uppdaterad data för 2022. Siffrorna visar t ex att Spotify snart har betalat ut 400 miljarder kronor till rättighetshavare i branschen, och att 57 000 artister genererade över 100 000 kronor var under det förra året.

Sedan ett par år tillbaka avslöjar Spotify intressanta siffror för varje år genom sajten Loud & Clear. I samband med Stream On-eventet den här veckan, uppdaterades också Loud & Clear med sammanfattande siffror för år 2022.

Här en lista med insights:

– Spotify har snart betalat ut 40 miljoner dollar till rättighetshavarna i branschen.

– Närmare 70 procent av alla intäkter fördelas till rättighetshavarna.

– 57 000 artister genererade över 10 000 dollar i utbetalning från Spotify förra året, över 10 000 artister genererade mer än 100 000 dollar, och över 1 000 artister genererade mer än 1 miljon dollar.

– Under de senaste två åren har Spotify betalat ut 3 miljarder dollar till förlag och insamlande sällskap, som fördelar pengarna till musikskaparna.

– Det finns ca 200 000 artister på Spotify som är professionella, eller ”professionally aspiring”, och musiken från dessa 200 000 artister genererar 95 procent av utbetalningarna.

– En fjärdedel av de 57 000 artister som genererade mer än 10 000 dollar under 2022, är DIY som distribuerar sin musik själv (genom en distributör).

– 35% av de artister som genererade mer än 10 000 dollar kommer från länder som inte tillhör topp 10 musikmarknader för inspelad musik.

– Mer än 281 000 låtar strömmades över 1 miljon gånger under 2022, och 350 låtar har numera strömmats över en miljard gånger totalt.

Förutom ovanstående, finns det mycket annat att botanisera kring på Loud & Clear.

Spotify har t.ex. släppt ett verktyg som gör det möjligt att skriva in antal strömmar en låt haft, och få tillbaka vilken ”position” låten därmed har. Skriver man in att en låt t.ex. har 7 800 000 all time streams, befinner sig låten därmed bland top 167 000 låtar.

Samma sak går att göra med monthly listeners, där man skriver in hur många monthly listeners man vill kontrollera, och får tillbaka vilken position artistens musik har i förhållande till alla andra artister.

Spotify har också publicerat tydliggörande videos om hur Spotify betalar ut pengar och hur ekonomin fungerar, en mängd use cases som visar artister som har slagit igenom tack vare plattformen, och en sektion som dyker lite djupare i utbetalningarna till förlag och låtskrivare. Will Page har undersökt hur andelarna mellan olika format har sett ut på publishingsidan, och inte förvånande så har intäkterna från streaming ökat kraftigt.

Det finns mängder av tips och artiklar kring hur streamingekonomin fungerar, bland annat har Stim fått en avdelning där Ida Staxenius and Anton Waltari berättar mer om hur Stim och Spotify jobbar med varandra.

Avslutningsvis introducerar Spotify en Q&A där man försöker förtydliga och förklara många av de missuppfattningar och myter som ständigt kommer upp till ytan, som t ex att Spotify bara fungerar för de riktigt stora artisterna. Här ett citat:

”In 2022, over 275,000 artists were added to Spotify editorial playlists at least once, the large majority of which were discovered through Spotify for Artists’ playlist pitching tool, which is freely available to all artists. More artists are sharing in today’s thriving music economy compared to the peak of the CD era. In the heyday of CDs, nearly 25% of US sales were accounted for by the top 50 artists. On Spotify in 2022, only 12% of US streams were from the top 50 artists –– meaning that today, revenue opportunities reach far beyond the superstars.”

Årets Loud & Clear innehåller klart mycket mer data och insights än tidigare års upplagor, och bör vara en bra källa till kunskap att peka på när diskussioner och debatter om streamingekonomin och Spotify dyker upp.

https://loudandclear.byspotify.com/

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se