24 februari 2023

Vinnarna på Manifestgalan

Nu är vinnarna av årets Manifestpriser presenterade. Sara Parkman (bilden) blev den stora vinnaren vid SOM:s gala på Pustervik i Göteborg. 

Manifest är musikpriset som uppmärksammar och premierar artister och inspelningar utgivna av oberoende skivbolag, och är årets stora händelse i indiemusiksverige.  Den 20:e galan i ordningen arrangerades på Pustervik i Göteborg.

Vinnare med motiveringar:

Årets Dans

Rumina – Samlad årsproduktion (Hypersonics/FNGRLCKN/HTS/UUMPHFF)

”Du kan aldrig förutspå vart dessa snabba rytmer och melodier kommer ta dig. Det är en ständigt spännande och beskrivande resa som man bara vill fortsätta på. Dansa eller sitta – musiken talar för sig själv. Vinnaren med sina iscensättande svängar är…”

 

Årets Rock

Hjelle & Ormarna – Arbetsförmedlingen ringde (Jared Sin)

 

”Med en stadig grund i rock’n’roll skapar artisten låtar som klockar två minuter. Årets vinnare i kategorin rock har en unik förmåga att ringa in, svära över och skratta åt tillvarons torftighet. Prisad vare Hjelle!”

 

Årets Musikvideo

Fever Ray – What They Call Us (Rabid Records) Regi: Martin Falck

 

”Årets musikvideo 2023 ger liv till kontorszombies och låter dem festa en sista gång.”

 

 

Årets Barnmusik

Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye – A troym oyf a boym (MaestroMusic)

 

”Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye och Jack Elz knyter sömlöst ihop ord och toner från en uråldrig Jiddish-tradition med den verklighet där dagens barn lever. Det är lekfullt, svängigt och vackert”

 

Årets Jazz

Hederosgruppen – Ståplats (Hoob records)

 

”Gruppen visar på spelglädje och hantverksskicklighet och rör sig elegant mellan olika uttryck och stilar. Nyskapande, lekfullt och utforskande men håller sig ändå trogen traditioner.”

 

Årets Metal

Besvärjelsen – Atlas (Magnetic eye records)

 

”Med rötterna i amerikansk stonerrock och svensk folkmusik ekar riffen mellan Dalafjällen och ut i världen med en egen unik ton och en egen takt. Vemod blandas med skörhet och det skapar enorm kraft som är omöjligt att värja sig mot.”

 

Årets Singer/Songwriter

Slowgold – Kärlek (Playground Music)

 

”Utöver de bekanta tonerna av sång, melodiska gitarr- och basslingor har nya albumet fler syntar och slagverk vilket skapar ett djup, ett glitter. Med detta samt ljusa, eminenta texter skapar bandet drömmig musik av toppkvalité.”

 

Årets Experimentellt

Maria W Horn & Sara Parkman – Funeral Folk (XKatedral/Supertraditional)

 

”Priset går till en skiva dödsbra musik som sammanväver stilar till en helhet som kryper under skinnet och klamrar sig fast. Det är storslaget, genreöverskridande och rituellt.”

 

Årets nykomling

Jacob Öhrvall (Gaphals)

 

”Årets nykomling har ett nyskapande sound där sköna melodier levereras inbäddade i ett himmelskt poprus. Vi spår att framtida framgångar ligger precis runt hörnet.”

 

SKAPs och Manifests pris till årets kompositör

Sara Parkman (Sara Parkman/Hampus Norén) – Eros Agape Philia (Supertraditional)

 

”Med rötter i folkmusiken växer och växer Sara Parkmans låtar och bildar ett eget klanguniversum. Det vilar en trolsk stämning över hennes musik som drabbar lyssnare med en urkraft mitt i den samtida vardagen.”

 

SKAPs och Manifests pris till årets textförfattare

Cleo  – Missaoui (Random Bastards/Storspoven)

 

”Cleo har med en mästares handlag mejslat ut texter med enorm spännvidd som lyckas krypa in under huden på oss lyssnare, och det tackar vi för. Cleo skriver personligt, självsäkert, skört och vackert – samtidigt.”

 

Label of the Year

YEAR0001

 

Priset Label of the Year infördes under Manifestgalan 2022 i syfte att lyfta fram ett bolag som genom sin verksamhet lämnat särskilt avtryck eller på annat sätt inspirerar Sveriges independents. Prisets mottagare nomineras och röstas fram av SOM:s medlemmar.

 

”Under mer än ett decennium har årets vinnare lyckats bredda tidigare upptrampade stigar och samtidigt brutit ny mark för svensk oberoende musik. Genom ett idogt, medvetet och genreöverskridande A&R-arbete har denna kreativa hub, studio och skivbolag bidragit till att ge artister som Stella the Explorer, Viagra Boys och Yung Lean till världens musikälskare. Vinnare i kategorin Label of the Year heter självklart YEAR0001!”

 

 

Årets Visa

Ellinor Brolin – Det tredje årtusendet (Branschen)

 

”Med hjälp av de smakfulla arrangemangen och nya tonsättningarna gör den ömsinta sången och det personliga tilltalet att låtarna går rakt in i hjärtat på lyssnaren. Årets visalbum är en kulturgärning som lyfter fram äldre och hittills outgivna låtar från en av Sveriges tyngsta vispoeter och filosofer.”

 

Årets Soul/R&B

Bavé – All Stars Aligned (The Satchi Six)

 

”Bavés handritade stjärnsymbol dyker nu upp i alla vrår av indiesverige, och för tankarna till husguden Prince ”the love symbol   ”. I kärnan av Bavé Amin och Leo Goldmans explosiva musikprojekt finns förstklassig internationell R&B, indie och ett potpurri av popkulturella referenser. Vi kanske har sett det första, men garanterat inte det sista, av årets vinnare i kategorin Soul/R&B.”

 

Årets Hiphop

Joe Lefty – Samlad årsproduktion (Joe Lefty)

 

”Det är inte på en amerikansk våg eller TikTok-trend som Joe Lefty tar tronen som årets hiphop, det är på ryggen av 10 000 timmar av låtskrivande, musikproduktion och liveframträdanden. En äkta artistsjäl och mångsidig rappare som här får det erkännande han förtjänar.”

 

Årets Folk

Sara Parkman – Eros Agape Philia (Supertraditional)

 

”Ett album som sammanbinder naturens ostoppbara urkraft med människans sårbarhet och längtan efter kärlek, samt storheten i just vår förmåga att älska. Dödlighet och livsglädje går hand i hand.”

 

Årets Rytm

Diverse artister – Dans på svenska (Nordic Bass)

 

”Årets vinnare tar avstamp i en anrik och folklig musiktradition och sällar sig till raden av tidigare kulturgärningar som fört vidare och förändrat synen på svensk folkmusik. Genom att ibland varsamt, ibland kaxigt klä visor, samiska jojkar och improviserad bruksmusik i modern skrud utmanar den vad folkmusik kan vara idag. Vem kunde ana att det skulle vara svårt att stå still när vallåtar och lockrop gör inträde på dansgolvet?”

 

Årets Pop

Klara Keller – BANG (Aloaded)

 

”En unik röst i svenska indielandskapet med lika stor del ungdomligt törstande riff som moget utforskande texter. Omväxlande låtar och vass produktion där en stadsvandring blir en resa in i intima relationsproblem och en sommarsång blir en låt om när kärlek känns som nässlor. En alldeles utmärkt liten pop-platta stabilt rotad i den svenska indiemyllan.”

 

Årets Punk

Massgrav – Slowly we Rock (Lixiviat Records)

 

”Gasen trampas i botten direkt och sätter tonen för hela albumet som missvisande heter slowly we rock!”

 

Årets Live

Hannes (The Satchi Six)

 

”I det dunkla ljuset där man delvis dansar, fulhånglar och sjunger med i låtarna levererar bandet ett tight gungande sväng.

Endast upplysta av publikens mobilkameror i en annars mörk lokal omfamnar publiken bandet och bandet omfamnar publiken.

Alla är på samma resa.

Vi kallar det den perfekta festen

Tack Hannes för att vi är bjudna på den.”

 

Årets Dansband

Vikingarna med Christer Sjögren – The final tour-live in concert (MUSIC MANAGER)

 

”I 50 år – and counting – har bandet älskats sönder och samman. Sångarens djupa röst är branschens knivskarpaste ID. Nu ger de ut sin sista turné på skiva, med ett välkurerat och klockrent framfört axplock av en låtskatt som i sig utgör ett svenskt kulturarv.”

 

Årets Synt

Emmon – RECON (Icons Creating Evil Art)

 

”För ett självsäkert album som visar på artistens bredd från det dansanta och hårda till stilsäker pop går årets pris i kategorin synt till EMMON!”

 

Årets Indie

Jonas Sjöström

 

”Årets hederprismottagare är en person som under decennier och med brinnande engagemang gjort exceptionella insatser för att främja independentscenens framväxt och fortlevnad. Under sina 25 år som ordförande för SOM har han många gånger tagit politisk strid för de svenska oberoende skivbolagens intressen, och varit drivande i bildandet av såväl Export Music Sweden som IMPALA. Därmed har han en stor del i att vi idag för 20:e året i rad kan fira independentmusikens egen prisgala Manifest.

Hederspriset ÅRETS INDIE tilldelas JONAS SJÖSTRÖM.”

Lars Nylin