7 februari 2023

Musikerförbundet sätter fokus på jämställdhet under Folk och kultur

 “Jämställdhet i musikbranschen – hur långt kan vi nå?” Det är namnet på ett seminarium som arrangeras av Musikerförbundets Kvinnokommitté och KVAST (Föreningen Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare) under Folk & Kultur i Eskilstuna nu på torsdag.

– Vi kan inte ha en bransch som konsekvent utesluter kvinnor och andra grupper på det här sättet, säger Anneli Axelsson, sångerska och musiker från Musikerförbundets Kvinnokommitté, i ett pressmeddelande.

Nu samlar Musikerförbundet branschaktörer inom jämställdhet för att sätta fokus på frågan under ett seminarium under det kulturpolitiska konventet Folk & Kultur, 8 – 11 februari i Eskilstuna.

En av de medverkande är Ulla Sjöström, grundare av och rektor för utbildningen Musikmakarna i Örnsköldsvik som skördar stora framgångar världen över och som arbetar målmedvetet med inkludering i musikproduktionsutbildningen.

– Det finns ett fantastiskt engagemang i arbetet kring en jämställd musikscen. Många organisationer som arbetar med frågan är spridda över landet. Vi behöver dock samlas för att skynda på utvecklingen. För det går alldeles för långsamt. Om vissa musiker exkluderas från våra scener och branschens övriga rum så missar vi inte bara massor av kreativitet utan det blir även en fråga om bristande demokrati, säger Anneli Axelsson.

I Musikerförbundets Kvinnokommittés monter under konventet samlas ett kluster av organisationer som arbetar med jämställdhet i musikbranschen, såsom KVAST (Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare), Keychange, IMPRA, Popkollo, SYMF, Släs och Shesaidso.

Seminariet äger rum den 9 februari.

Hela programmet för folk & Kultur finns här

Christel Valsinger