31 januari 2023

Spotify med kvartalsrapport

Den 31 januari släppte Spotify kvartalsrapporten för det fjärde kvartalet 2022. Rapporten visar att intresset från användarna är större än någonsin, samtidigt som minusresultatet var mindre än förväntat.

Spotifys senaste kvartalsrapport visar att antalet aktiva användare ökade med 20 procent jämfört med samma kvartal förra året och landade på totalt 489 miljoner användare. Därmed är det troligt att Spotify kommer nå en halv miljard användare redan under det första kvartalet 2023, något man själv också anger i prognosen.

Det är en ökning som slår både deras egna och analytikernas förväntan. Här en sammanställning av utvecklingen sedan det första kvartalet 2015.

Även antalet betalande användare har ökat, för första gången var det mer än 200 miljoner som betalade för tjänsten, 205 miljoner för att vara exakt. Det är en ökning med 10 miljoner jämfört med det tredje kvartalet 2022.

Men, det ekonomiska resultatet fortsätter att lysa rött. Precis som kvartal tre gör man en förlust på en bra bit över 2 miljarder kronor, minus 231 miljoner euro på intäkterna om 3,166 miljarder euro, som var en ökning med 18 procent jämfört med samma kvartal 2021.

I förra veckan kom meddelandet att Spotify låter 6 procent av personalstyrkan gå, kostnaderna verkar ha skenat under den andra halvan av 2022, och det är dags att trampa på bromsen. Självklart var det mycket väl genomtänkt att släppa bomben en vecka innan den här rapporten, för att mildra reaktionerna från finansmarknaden, men också för att visa att 2023 är siktet inställt på något helt annat.

Diskussionerna har gått rätt heta kring uppsägningarna, flera anställda har gått ut i media, och många som har blivit uppsagda har skrivit upp sig på den ”letar-nytt-jobb-lista” som finns här: Spotify Affected Employees (Responses)

Spotify är tydliga i kvartalsrapporten med vad man förväntar sig nu:

”As we stated throughout the last year, 2022 was an investment year for the company with our Operating Expenses growing faster than Total Revenue. Moving forward, we expect to see more company wide efficiencies with our expectation that Total Revenue will begin to grow faster than Operating Expenses. As a result, we anticipate a meaningful improvement in our Operating Expense ratios and Operating Income/(Loss) in 2023 and beyond.”

En intressant utveckling är att tillväxten i det som kallas ”resten av världen” fortsätter att öka, andelen användare som är utanför Europa, Nord- och Latinamerika var 28 procent under det senaste kvartalet.

För det innevarande kvartalet, Q1 -23, gör Spotify en försiktig prognos vad det gäller ökningen av antalet betalande användare jämfört med Q4 2022, med 2 miljoner. Och man gör en ekonomisk prognos som visar på fortsatt negativt resultat. Effekten av uppsägningar och andra kostnadssänkningar kommer troligen inte att synas förrän under det andra halvåret 2023.

Sammantaget råder det alltså ingen tvekan om att Spotify fortsätter ha en dominant position vad det gäller streaming, och det ska bli mycket intressant att se hur mycket Spotify meddelar att de har betalat till musikens rättighetshavare under år 2022, i samband med Loud & Clear i mars. År 2021 fördelade man 7 miljarder dollar.

Se kvartalsrapporten

Daniel Johansson
daniel@musikindstrin.se