31 januari 2023

4 Snabba: Jesper Thorsson, Export Music Sweden

Det har hänt och händer massor kring Export Music Sweden. Det var kort sagt läge för en 4 Snabba med VD Jesper Thorsson. 

Hur är läget på ExMS inför våren?

-Hektiskt, men grymt bra. Veronica Nielsen som började som kommunikatör / projektledare sent i höstas har tagit ett rejält omtag i ExMS sociala medier och vi håller samtidigt på att städa och uppdatera information på vår hemsida, som växt sig rätt omfattande. Vi och ett par konsulter jobbar också på ett gäng nya exportguider. Under våren genomför vi även ett antal djupintervjuer med nyckelpersoner i branschen för att försäkra oss att vi är på rätt spår och för att skruva lite i verksamheten om något bör tweakas.

Hur ser det ut med trade missions och andra mässor?

-Vi är precis hemkomna från Eurosonic i Groningen där hela tio svenska artister spelade, bl a Deki Alem, Smash Into Pieces, Rein och Waterbaby. Vi arrangerade ett nätverksevent tillsammans med ambassaden i Haag på plats.

-Vi har SxSW i Austin i mars där vi kommer sätta nätverksfrukostar och även ett större nätverksevent på Thompson Hotel tillsammans med våra nordiska kollegor. ExMS första trade mission till Nashville och konferensen Music Biz sker i maj och vi går ut med ansökan i dagarna. Däremellan kör vi Nordic Folk Alliance i Roskilde och stor satsning på Jazzahead! i Bremen i april. I april genomför vi även Sweden Makes Music i New York igen första gången sedan pandemin, tillsammans med konsulatet, Ambassaden, Luger och Svenska Institutet. Vi detaljplanerar just nu höstens nedslag med handelsdelegationer till Japan, Sydkorea, USA m fl och till plattformar som Amsterdam Dance Event, Womex och Reeperbahn m fl.

Vad innebär satsningen: ExMS Fast Track?

-ExMS Fast Track är ett snabbspår till exportkunskap, nätverk och möjlighet till affärsutveckling genom Export Music Sweden! Dessutom, under en period, med full reseersättning. Programmet vänder sig till dig som är ny i branschen, har ett nystartat företag, är nyanställd, nyligen bytt arbetsuppgifter eller helt enkelt vill expandera din befintliga affärsverksamhet eller exportera din musik till ett för dig nytt område eller marknad. Om du blir uttagen skräddarsyr ExMS ett program där du under en tidsbestämd period är med ExMS på ett antal nedslag i världen med full reseersättning. Nedslag som är till gagn för just din musikexport. Du kommer också få möjlighet till direkta möten med internationell bransch på hemmaplan och coachning. Du kommer även ha förtur i ExMS matchmaking sessions vi arrangerar på flera platser.

-ExMS Fast Track är till för anställda, företagare, låtskrivare och artister. Det vill säga potentiellt hela den svenska musikbranschen – som är exportklar. Projektet genomförs med stöd av Kulturrådets återstartstöd. Läs mer på vår hemsida eller fråga oss. Ansök eller tipsa passande kollegor, bums!

Blir det även i år seminarier i er regi på hemmaplan?

-Självklart! Redan nästa vecka, på tisdag 7 februari, kör vi en crash course i K-Pop i Pelarsalen på Nalen i Stockholm. Ett frukostseminarium. Vi har flugit in Christina Chung, (numera på Sparwk, tidigare A & R på Cube Entertainment) från Seoul för en keynote på ämnet. Som grädde på moset intervjuar Ika Johannesson Moa ”Cazzi Opeia” Karlebecker efteråt. Anmäl er nu! Fler seminarier är på g under våren, bl a ett på den amerikanska marknaden inklusive en välbehövlig uppdatering på arbetstillstånd och visum från en amerikansk jurist.

Lars Nylin

På bilden fr v:Josef Hermansson (Projektledare) , Veronica Nielsen (Kommunikatör/Projektledare) och Jesper Thorsson (VD).