23 januari 2023

Josefine Mindus får Jenny Lind-stipendium

Folkets Hus och Parker och Kungliga Musikaliska akademien har utsett sopranen Josefine Mindus till årets Jenny Lind-stipendiat. Stipendiet innefattar en prissumma på 40 000 kronor och konsertturnéer i Sverige och Nordamerika sommaren 2023. 

Juryns motivering av valet av stipendiat lyder:

”Josefine Mindus är en sångerska med ett fantastiskt sätt att kombinera teknisk briljans med fängslande scenisk utstrålning, Josefine imponerade på juryn med sin vackra sopran, men också genom att framföra en egen komposition. Vi ser i Josefine en stor artist i vardande.”

– Det känns fantastisk ärofyllt att vara årets Jenny Lind-stipendiat. Jenny Lind var en enastående sångerska som använde sin framgång i musiken för att förbättra livet för många andra. Att få förkovra sig i denna sångerskas liv och sedan få konsertera i hennes namn är verkligen en dröm som blivit sann, säger sopranen Josefine Mindus.

Josefine Mindus kommer från Stockholm och är född 1994. Hon har bland annat studerat vid musikhögskolan i Hannover och är sedan ett par år tillbaka del av den unga ensemblen vid Komische Oper i Berlin.

På den kommande turnén medverkar även pianisten Rebecka Elsgard.

Årets jury har bestått av Monica Danielson, Joakim Kallhed, Sven Kristersson, Iréne Theorin och Camilla Tilling.

Christel Valsinger

Foto: Clara Evens