Nyheter 23 januari 2023

4 Snabba: Tina Mehrafzoon, programledare P3 Guld

Tina Mehrafzoon programleder för sjätte gången den livesända P3 Guldgalan på fredag. Dessutom firar hon den här månaden 10 år sedan sin första P3-sändning. 

Vad tycker du är P3 Gulds viktigaste uppgift?

– Jag tycker det är att fira det gångna årets musik och personerna bakom den. Kulturen kan ibland utstå så mycket ifrågasättande och diskussion. Här säger vi tack! För tack ska kreatörerna som ljudsätter våra liv ha! Scenframträdandena är också jätteviktiga, artisterna och produktionen skapar varje nummer från scratch och det blir så snyggt! Flera tittare upptäcker nya favoritartister genom uppträdandena!

Har du något favoritminne från tidigare P3 Guld-galor?

– De är många! Ett uppträdande jag tycker extra mycket om var när Hurula och Erik Lundin sydde ihop sina nummer på galan 2017. Det var ett mäktigt möte!  Det finns många fina prisutdelningar och tacktal också. Ingen nämnd ingen glömd.

Du firar 10 år på P3 i år. Vad skulle du säga är den stora skillnaden i ditt arbete idag kontra 2013?

– Jag tycker mig känna att plattformsfokuset har blivit desto mer avgörande för bolagen, vilket jag tycker är synd. Det är klart att bra musik förtjänar att bli lyssnad på och spridas men jag tänker mycket på vad som sker när – och jag menar verkligen när, inte om – algoritmer styr det kreativa uttrycket. Kulturen står förstås aldrig still så det är precis lika kul att bevaka scenen nu som för tio år sen .

Om det fanns ett musikjournalistpris – vilken kategori borde du vara nominerad i?

– Haha! Med respekt för Mats Nileskär och att P3 Soul just firat 45 år är nog kategorin ”nykomling” det mest passande.

P3 Guld direktsänds i P3, SVT Play och i appen Sveriges Radio Play kl 21. och i SVT2 kl 21.45. Galan har i år fått nya kategorier. Du hittar dem och alla nominerade här.

Christel Valsinger

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio