17 januari 2023

Klubbkultur på Scenkonstmuseet

Den sista helgen i januari flyttar 80- och 90-talets klubbkultur in på Scenkonstmuseet i Stockholm. I samband med att Anna Gavanas och Anna Öström släpper boken ”Tillbaka till Underjorden: 80/90-talets klubbrevolution i Sverige”, arrangeras nattklubb med legendariska DJ:s och utställning.

Utöver utställningen med foton, videor, kläder och  flyers, kommer Svenskt visarkiv att få ta emot en dination som ska hjälpa till att bevara klubbkulturen för eftervärlden. Svenskt visarkiv ingår precis som Scenkonstmuseet i myndigheten Statens musikverk.

– Klubbhistorien är en livsviktig del av vår samtidshistoria och denna kväll blir den odödlig i och med två donationer som offentliggörs under kvällen: Elisabeth Tegners rejvarkiv och Jan Quarfordts samling av rejvflyers, säger Anna Gavanas i ett pressmeddelande.

Det går också bra att donera egna minnen av 80- och 90-talets klubbliv.

– Den som vill kan lämna sina avtryck, minnen och berättelser i ett vittnesrum som har installerats av videokonstnären Jenny Forsgren speciellt för kvällen. Så ladda minnet fullt med dina egna guldkorn och gå till historien, säger Anna Öström.

Program

28 januari
Kl 15: Utställningen och vittnesrummet öppnar. Klubbpionjärer ställer ut foton, videos, kläder, flyers och mer därtill. DJ Knivflickan spelar.

Kl 16.30–17.45: Klubbscenen sparas för framtiden. Elisabeth Tegners rejvarkiv och Jan Quarfordt flyerssamling doneras till Svenskt visarkiv. Paneldiskussion om klubbhistorien från 1980/-90-tal med Anna Gavanas, Anna Öström, Elisabeth Tegner, Anna Björk och Lars Kaijser. Moderator: Olav Fumarola Unsgaard.

Kl 18–03: Baren öppnar och lokalen förvandlas till klubb. DJ Maria Lindén, Hank Hipshot, Micke Goulos, DJ Krazy, DJ Gena, DJ Term, DJ Struck spelar under kvällen med MC Slim på micken. VJ: Jenny Forsgren med 10% Human Collective.
Enbart förköp från kl 18

29 januari
Utställningen är öppen kl 10–17.

Christel Valsinger