17 januari 2023

4 Snabba: Johan Söderholm, Sqream Entertainment

Det har gått drygt 10 år sedan Johan Söderholm startade managementbyrån Sqream Entertainment. Idag har Sqream kontor i Stockholm, London och Los Angeles och fokuserar på att hjälpa artister som vill satsa på en karriär både i Sverige och internationellt. Vi tog kontakt med Johan för 4 Snabba.

Sqream firade 10 år 2022. Hur har företaget utvecklats under det här decenniet?

– Framförallt så har Sqream gått från att till en början hjälpa artisters karriärer i Sverige, till att utveckla våra artister internationellt. Som exempel så har Sqream hjälpt Darin att hitta nya marknader såsom Italien – där han under 2022 haft tre topp 10-låtar på italiensk radio – och Eagle-Eye Cherry att turnera världen över.

Innan du startade Sqream jobbade du på skivbolagssidan och återfanns på Sony Music och senare Warner Music. Vad var det som lockade med management-fältet?

– Jag tror framförallt att det handlar om den unika möjligheten att få vara med och hjälpa att utveckla en artist från ett embryo till att nå stor framgång. När jag arbetade på skivbolag, så ansvarade jag för ett specifikt område under en period i artistens karriär, men som manager är man med hela vägen. Det är magiskt!

Förutom i Stockholm har ni kontor i London och Los Angeles. Vad behöver en svensk artist för att lyckas på den amerikanska och brittiska marknaden idag?

– Det krävs framförallt hårt arbete, stort tålamod och att aldrig ge upp. Det är en mycket hårdare konkurrens utanför Sveriges gränser. Artisten behöver även spendera mycket tid i det landet där hen vill slå igenom.
– Det är även viktigt att hitta bra och pålitliga samarbetspartners som har samma vision, mål och verkligen tror på projektet, vågar satsa och förstår att det inte finns några begränsningar!

Vad har era artister på gång under 2023?

– Samtliga artister har kommande releaser med fokus på både Sverige och utlandet. Bl.a så kommer Darin att göra en svensk Arena Turné senare i år och Eagle-Eye Cherry är på väg ut på en ny världsturné med start i Europa.

Christel Valsinger

Fotnot: Sqream Entertainment hette tidigare Sqream Management