10 januari 2023

Sabaton årets folkbildare 2022

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett gruppen Sabaton till Årets folkbildare år 2022.

”Sabaton får priset för att de framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt. De ger sin publik mer information än vad som ryms i deras sångtexter” heter det i motiveringen.

I motiveringen från föreningen Vetenskap och folkbildning heter det sedan vidare:

”Det är inte unikt att skildra historiska händelser i sånger. Sabaton är dock medvetna om att de inte är historiker utan förlitar sig på den expertis som finns för att kunna skildra historiska skeenden så korrekt som möjligt. De förstår också att historia är ett ämne där nya upptäckter kan innebära att vad vi vet idag kan ändras. Sina insikter förmedlar de till sin publik genom möjligheten till fördjupning, både med detaljerade artiklar på bandets hemsida och deras Youtubekanal Sabaton History Channel. Albumet The War to End All Wars släpptes under 2022 och skildrar första världskriget ur olika aspekter – från soldaters fasor på leriga slagfält till det storpolitiska spelet bakom kulisserna. Sålunda har bandet under många år fått människor att intressera sig för historia och bättre förstå historia som vetenskap på ett sätt som ingen vanligtvis förväntar sig av musikartister.”

– Sabaton kombinerar sin artistgärning med folkbildning på ett helt unikt sätt. I en värld där vi översvämmas av fake news och konspirationsteorier så levereras faktagranskad information från det sista håll många hade väntat sig – ett hårdrocksband, säger Pontus Böckman, ordförande för Vetenskap och Folkbildning.

I en kommentar till MI skriver Sabaton:

”Vi började året på bästa sätt möjligt. Vi älskar ju att göra metal och däri ligger vårat fokus och det är såklart underbart när fans gillar vår musik. Men att också bli erkänd för det arbetet vi lägger ned på historierna bakom låtarn betyder också väldigt mycket för oss.

Vi lägger ned mycket tid på varje låt vi skriver, ofta ihop med kollegor, historiker, fans mm för att få det så korrekt som möjligt. Det är något vi står fast vid och kommer fortsätta med. Vi skapar ju något mer än metal även om det inte var planen ifrån början. Men vi berättar historier ifrån en neutral ståndpunkt och dom ekar sedan vidare över jorden. Vi tycker att det är viktigt att inte glömma bort historien utan snarare ta fram den i dagens ljus för att undvika att historiens misstag upprepas. Vår musik och dess historier har väckt ett intresse större än vi nånsin kunnat tro hos våra fans och bortom.

Stort tack till föreningen Vetenskap och Folkbildning för denna utmärkelse. Det är en ära.”

Prissumman är på 50 000 kronor.

Lars Nylin