19 december 2022

54 517 949 kr till Musikhjälpen

På söndagskvällen avslutades Musikhjälpen på Kungstorget i Göteborg efter 144 timmars direktsändning i P3 och SVT Play. Tillsammans skapade publiken 849 928 engagemang, vilket gav över 54,5 miljoner kr till insamlingen för temat ”För en tryggare barndom på flykt från krig”. Resultatet är det näst högsta sedan Musikhjälpen startade.

Klockan 20.40 på söndagskvällen släpptes programledarna Oscar Zia, Tina Mehrafzoon och Klas Eriksson ut ur Musikhjälpen-buren – efter en vecka där de tillsammans med publiken bland annat lärt sig mer om årets tema och fått uppleva en mängd magiska livespelningar med Sveriges främsta artister. Kärlekens torg i Göteborg har bubblat av aktiviteter och över hela landet har människor engagerat sig på olika sätt: önskat låtar, deltagit i tävlingar, budat på auktioner, bidragit till insamlingsbössor och startat egna insamlingar.

– Musikhjälpen-publiken har återigen visat att vi kan skapa något stort tillsammans när alla bidrar med det man kan. Vi har sett människor engagera sig från norr till söder, genom allt från löpning i lussebulledräkt till husdjursbössor och låtönskningar. Värmen och engagemanget som vi känt den här veckan kan vi leva på länge – och det bästa är att det gör skillnad för barn på flykt från krig, säger Simon Rosenqvist, projektledare Sveriges Radio.

Totalt har Musikhjälpen räknat till 849 928 engagemang från privatpersoner, organisationer och företag. Många kända personer och artister har bidragit. Tävlingen ”Häng med Hooja på deras konsert på Gröna Lund” gav 340 728 kr. Ett annat exempel är Sven-Ingvars spelar i ditt vardagsrum (auktion): 113 000 kr

Under veckan har det kommit in över 70 000 låtönskningar. Listor över de mest önskade låtarna och mest önskade artisterna under Musikhjälpen-veckan finns här: https://sverigesradio.se/artikel/musikhjalpen-2022-de-mest-onskade-latarna-och-artisterna

5 i topp:

1. Shervin Hajipour – Baraye

2. Hooja – Banan Melon Kiwi & Citron

3. Freddy Kalas – Hey Ho

4. Thomas Stenström – Ser du månen där du är ikväll? (Tillsammans igen)

5. Kent – Utan dina andetag

Lars Nylin

Bilden Oscar Zia, Tina Mehrafzoon och Klas Eriksson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio