13 december 2022

Udda utgivning av RMV

Skivbolaget RMV Grammophone i Stockholm gör inom kort något klart udda i svensk skivutgivning: man ger ut en tidigare osläppt kultstämplad hiphop-platta – med Dazzie Dee från Da Lench Mob.

Att svenska bolag gräver i historien kring exempelvis brittisk och amerikansk 60-talspop är inte helt ovanligt. Men MI har inte tidigare hört om hiphop-utgivningar från kärnan av genren. Det är RMV Grammofon, med tidigare utgivningar av t ex Maja Francis och Gustaf/Viktor Norén, som bryter mönstret. Titeln det handlar om är Where’s My Receipt med Los Angeles-rapparen Dazzie Dee från kollektivet Da Lench Mob med gäster som Coolio och Ice Cube.

Plattan skulle ha getts ut av Capitol Records 1996 men kom i det skedet bara till stadiet förhands-CD och har fram till nu bara synts som bootlegs. Mannen bakom projektet är Claes Uggla, tidigare Juju Records, Pope Records och Sony Music Sweden. Han säger till tidningen Kingsize Magazine:

– Efter att snart ha jobbat med hip-hop musik i 24 år har jag under den tiden etablerat en hel del kontakter i USA. Och en dag lyssnade jag i genom gamla promos och sånt där, då kom jag på att Dazzie Dee skivan inte getts ut digitalt varpå jag hörde av mig till artisten genom gemensamma kontakter. Eftersom vi är ett fullt fungerade skivbolag med RMV Grammofon så ordnades allt ganska snabbt. Vi hade ett bra samtal, skrev avtal och på den vägen är det. Det här är dessutom bara den första av flera liknande projekt vi ger ut närmaste tiden.

Albumet släpps digitalt den 28 december 2022, följt av vinylutgivning nästa år.

Lars Nylin