6 december 2022

VALSINGER: Minskad mångfald utan genrer

Gränsen mellan genrer inom populärmusiken har blivit alltmer diffus och P3 Guld har en poäng i att låta alla tävla mot alla i sina priskategorier. Men beslutet har sina förlorare.

Beskedet att P3 Guld valt att ta bort genrekategorierna vållade snabbt debatt (se t ex artikel i Expressen). Kanske lite för snabbt med tanke på att ilskan verkar ha bottnat i ett missförstånd om att hiphop och r&b  inte längre skulle prisas på galan. 

I själva verket innebär beslutet bara att alla genrer kan nomineras i samtliga kategorier, vilket också är tydligt för den som läser nomineringslistan. I kategorin Årets artist är t ex såväl Ant Wan som First Aid Kit och Ghost nominerade. Varje kategori har nu istället åtta nomineringar, mot tidigare fem, för att rymma en större bredd.

P3:s förklaring till förändringen är att priset bättre ska spegla dagens musikscen och kanalens musikinnehåll. Genreprogrammen P3 Pop och P3 Hiphop lades ner redan 2011 medan P3 Rock fanns kvar till 2016. Idag mixas genrerna i radioutbudet. 

Inte minst viktigt är också att genreindelning i sig blivit mindre relevant. Gränsen mellan rap, R&B, pop, rock, visa etc är mindre självklar än förr. I vilken kategori ska t ex Din låt med Victor Leksell och Einár placeras?

Till Grammis är det artisterna och skivbolagen som själva väljer vilken kategori de vill bli bedömda i, medan nomineringarna till P3 Guld tas fram av en jury som därmed behöver sortera artisterna i genrer. Vilken kategori en artist hamnar i kan även ju vara avgörande för vinstchansen – konkurrensen ser olika ut.

Så på många sätt är P3 Guld med andra ord helt rätt ute. Det är musiken som hörs i kanalen som tävlar, oavsett vilken genre den tillhör.

Men det återstår att se vad konsekvensen blir. Kritiken kom initialt från hiphop-håll (delvis p.g.a tidigare nämnt missförstånd) men sett till nomineringarna är det i ännu högre utsträckning hårdrock och metal som gått miste om vinstchanser och den PR som en nominering ger.

Genrekategorier har trots allt den fördelen att en större bredd av musikaliskt innehåll kan belönas. Det i sig klingar ju Public Service. Kanske får vi se ett P4 Guld framöver som lyfter fram fler uttryck? 

Tills dess blir det i alla fall intressant att ser hur de som röstar kommer att prioritera. Vissa fans mobiliserar starkare än andra. Den 27 januari får vi veta om någon genre stått sig starkare än övriga i omröstningen.

Christel Valsinger

Läs mer: De är nominerade till P3 Guld 2023