30 november 2022

4 snabba: Tommy Denander, Crossbone Skully

Låtskrivaren, musikern och mångsysslaren Tommy Denander har för vana att röra sig i namnkunniga rocksammanhang. Med nya projektet Crossbone Skully når han en ny nivå i namedropping med namn som Alice Cooper, Johnny Depp och Mutt Lange. MI hörde av sig om en 4 Snabba. 

Hur fick ni med alla dessa ikoner?

– Jag började jobba med Alice Cooper för 12 år sen på hans Welcome 2 My Nightmare-skiva och lärde känna Tommy Henriksen då. Han inte bara spelar med Alice live utan jobbar oftast jobbar med dom på skivorna. Inför nästa Alice-skiva (Paranormal) fick jag frågan av legendariska producenten Bob Ezrin om jag ville vara med igen, och denna gång även som låtskrivare. Det slutade med elva månaders intensivt arbete ihop med Bob, Alice och Tommy, där jag även blev co-producer, skrev halva skivan inklusive singlarna – låtar dom fortfarande spelar live varje konsert – samt spelar gitarr på alla låtar. Detta ledde till att Tommy Henriksen och Johnny Depp bjöd in mig att skriva och spela på Hollywood Vampires nästa skiva plus live ett par gånger. Vi jobbade med Jeff Beck, Billy Gibbons och folk från Deep Purple, genom detta och våra övriga kontakter så lyckades vi få med dom på Crossbone Skully.

Vilka är Crossbone Skully?

– I skivform är det Tommy Henriksen och jag som drivit allt – och Mutt Lange. Men också svenske Olle Romo, som ansvarat för produktionen (även om vi alla jobbat ihop med alla delar av jobbet). Mutt har i stort sett pensionerat sig. Men han blev så pass imponerad av det vi hade skapat att han kom tillbaka. Då bestämde vi oss för att göra så många färdiga låtar som möjligt för att säkra upp en eventuell framgång, vi har nu tre hela skivor färdiga!

-Jag har aldrig haft ett sug att turnera och vara rockstjärna, så tidigt bestämde vi att detta kommer bli Tommy Henriksens band ihop med handplockade yngre toppmusiker, och han har något riktigt speciellt på gång. Men på skivorna spelar jag alla gitarrer och en del keyboards, Tommy Henriksen sjunger samt spelar mycket bas och lite keyboards, och sen valde vi diverse favoritmusiker, som Glen Sobel (Alice Cooper) på trummor, Jamie Muhoberac (John Mayer) på keyboards, Chris Wyse (Ace Frehley) på bas, Pete Way (UFO) på bas. Mutt är självklart med och gör mycket av körerna.

När släpps albumet och av vilka?

– Better Noise i USA – som bl a har Mötley Crue och Fiver Finger Death Punsch – har signat bandet. Bolaget gör även filmer som The Dirt om Mötley Crue, så dom tog med vår första singel i en ny film som heter The Retaliators, som en slags smygrelease. Soundtracket har redan streamat över 150 miljoner gånger. Första officiella singeln kom förra Fredagen, titellåten Evil World Machine, och en väldigt speciell tecknad video/minifilm till den släpptes i söndags. Där medverkar bl a Johnny Depp, Alice Cooper, Nikki Sixx, Joe Perry och Kane Roberts, vilket självklart är väldigt spännande. Johnny Depp använder även ett av våra smycken i en stor kampanj ihop med Rihanna i USA just nu. Två singlar till kommer släppas innan första skivan kommer i början av 2023.

Vad gör du i övrigt som låtskrivare?

– 2023 är det 40 år sen jag fick mitt första skivkontrakt med Polygram som 15-åring. Sedan den dess har jag medverkat på mer än 3000 skivor, diverse stora filmer och mycket annat. 2022 var ännu ett intensivt år, med över 70 olika skivjobb, som låtskrivare, producent, musiker, men även med att designa skivomslag och annat. Mitt egna projekt Radioactive fyller 30 år och jag släppte en ny skiva på Frontiers Records, där bl.a just Mutt Lange också medverkar. Jag har jobbat med min första stora gitarrhjälte Ace Frehley från KISS på hans kommande skiva. Jag producerar precis en skiva med en spännande artist från Kanada där vi bl.a kommer skriva med Shania Twain. Jag har även gjort lite andra jobb med Alice Cooper som vanligt och en drös olika jobb åt Johnny Depp, Nita Straus, Kane Roberts, Robin McCauley, House Of Lords och Jack Russel. Tidigare har jag skrivit hits åt allt från Björn Skifs, Jill Johnson, diverse Melodifestivaler, till en bunt goa legender från 1980-talsband som Toto, Chicago, Journey, Survivor, Rainbow och många fler.

Fotnot: Amerikanen Tommy Henriksen är baserad i Schweiz och har bl a spelat med Alice Cooper och supergruppen Hollywood Vampires (där även Alice Cooper, Johnny Depp och Joe Perry ingick).

Lars Nylin