28 november 2022

Eva Dahlgren i poddpremiär

En artist – Ett album är en ny musikdokumentärpodd från Bauer Media där Sveriges största artister pratar om framgångsrika album. Först ut är Eva Dahlgren om 30-årsfirande En blekt blondins hjärta.

För 30 år sedan spelade Eva Dahlgren in sitt åttonde album – En blekt blondins hjärta. I podden En artist – ett album får vi får höra hennes egna ord om sina upplevelser och minnen från skapandet. Det blev som bekant en braksuccé och är ett av de mest framgångsrika albumen i svensk musikhistoria, belönat med hela fem Grammis.

I den här podden lyssnas albumet låt för låt och personerna bakom albumet – Eva Dahlgren som står bakom text och sång, Marie Ledin som gav ut albumet på skivbolaget The Record Station, Anders Glenmark som producerade och arrangerade samt ljudtekniker Lennart Östlund – berättar.

– Det var den sista låten som jag skrev till albumet. Jag bodde på Maria Prästgårdsgata då och satt där i mitt lilla burspråk och så skrev jag den här låten, säger Dahlgren i podden om albumets största hit Vem tänder stjärnorna.

– Det finns ingen stor musikpodd i Sverige i dag, därför är det så otroligt roligt att vi nu kan lansera En Artist – Ett Album, en podcast där musiken och de som skapat mästerverk står i fokus. Bauer Media är Sveriges största kommersiella audiohus där musiken ofta står i centrum, nu vill vi även utveckla musikformatet i poddar tillsammans med Sveriges musikbolag och ge lyssnarna ett nytt podcastformat, säger Henrik Funke, Produktchef Podplay.

Just nu befinner sig Dahlgren på Sverigeturné där hon för första gången någonsin spelar En blekt blondins hjärta från första till sista ton, live.

I kommande avsnitt lyssnar vi på Peter Jöbacks banbrytande album Jag kommer hem igen till jul från 2002, en julskiva med ett nära och högst personligt anslag.

Poddens programledare är Sven Hallberg. Han har arbetat som programledare och programchef på ZTV och även på radiostationerna Radio Stockholm, Mix Megapol och Rockklassiker. Sven producerade tidigare en poddserie om The Beatles för Podplay. Han har dessutom drivit ett par skivbolag och Northern Soul-klubbar i Stockholm. Han kan även stoltsera med titeln ”Sveriges första VJ”.

Lars Nylin