24 november 2022

4 miljoner till musikskapare från Stim

149 upphovspersoner får dela på sammanlagt 4 miljoner kronor i årets stipendieutdelning från Stim. För första gången är det fler kvinnor än män som får stipendier – 52 procent.

Målet med Stims stipendier är att stärka det svenska musiklivet och ge förutsättningar för en stor musikalisk mångfald och återväxt. I år var det 2 005 låtskrivare, kompositörer, tonsättare och textförfattare som skickade in arbetsprover på sin musik till Stims stipendiekommitté. 

Stipendiaterna är i åldrarna 19 till 72 år, och deras musik representerar ett stort antal musikgenrer, från dansband, hiphop och jazz till elektro, barn-, film- och konstmusik.

Bland stipendiemottagarna återfinns bland andra Silvana Imam, Joel Lyssarides, Bavé Amin, Lisa Streich, Marwah Feniri, Edda Magnason och Arvid Lundquist.

– Tanken på att en jury har lyssnat på min musik och ansett att mina låtar håller en hög kvalitet är för mig otroligt rörande. Att få stipendiet betyder så mycket på ett personligt plan för mig som musikskapare, men gör också att jag nu kan fullgöra de projekt jag håller på med, säger Josefin Sirén, låtskrivare och artist, och en av stipendiaterna.

– Vi är glada att Stims stipendier kan hjälpa fantastiska musikskapare att stärka sin konstnärliga gärning, och förbättra sina möjligheter att få betalt för sin musik. Stipendierna bidrar även till att skapa förutsättningar för ett jämställt och inkluderande musikliv – något som kommer hela samhället till del, säger Sofie Marin, Chef för Stims Musikfrämjande verksamhet.

Stipendierna finansieras med stöd av Stim Forward Fund och delas ut vid en ceremoni den 14 december i Stim Music Room i Stockholm. Mottagarna av stipendiet  utses av en kommitté bestående av professionellt verksamma ämnesexperter.

Hela listan med stipendiater finns här.

Christel Valsinger