Nyheter 22 november 2022

4 Snabba: Mattias Tell, 5-årsjubilerande Viva Sounds

Den femte upplagan av festivalen och konferensen Viva Sounds äger rum i Göteborg den 2-3 december. Vi bad Mattias Tell, en av initiativtagarna till eventet, att svara på 4 snabba.

Viva Sounds firar 5 år i år. Vad skiljer festivalen och konferensen idag från när ni startade?

– More is more! Det är fler konserter nu, det är fler artister och det är fler programpunkter under konferensen. I år har vi även lagt hela konferensen på Andra Långgatan, närmare bestämt Kvartersscenen 2Lång, The Abyss och Holy Moly. Det har tillkommit fler scener, t.ex. Skeppet GBG på Stigbergstorget, vilket vi är väldigt glada över! Det lite tidigare programmet sker på Andra Långgatan, och det senare uppe vid Stigbergstorget.

Vad har varit viktigt i arbetet med årets upplaga?

– I vanlig ordning är de scener vi använder otroligt viktiga. Deras positiva inställning till festivalen gör allt väldigt mycket lättare och roligare. Vi har flera viktiga och bra partners, bolag som hjälper till med artister och givetvis den samlade truppen i Göteborg/VGR som vi jobbar med året runt.

Ni vill lyfta fram att Viva Sounds inte är en traditionell showcasefestival utan en klubbfestival. Vad är fördelen med ert upplägg?

– Fördelen är att det är bättre, för publiken, branschen, artisterna, alla. Många showcase bokar fler band än det finns publikt, och branschmässigt underlag till, och har riktigt kassa villkor. Många erbjuder noll förutom en av 200 slottar i programmet. Vi vill inte ha det så. Sen bokar vi också en del lite större namn och har såklart en showcase-aspekt med i bilden på Viva Sounds, vi satsar ju på att bjuda in bransch och skapa den typen av mötesplats. Som en klubbfestival som också gör ett konferensprogram, med allt vad det innebär.

Konferensprogrammet ser maffigt ut. Kan du lyfta ut ett par punkter man absolut inte får missa?

– Skulle kunna lyfta fram allt, dessvärre och som tur är. Vi har en oerhört inspirerande liga på plats i år och mycket kunskap i programmet. Men, det jag personligen mest ser fram emot är att David Fricke kommer för en intervju. Ska inte missa en sekund av det. Att ha någon på vår lilla festival som var på Woodstock, som var på plats och täckte hela scenen runt CBGB’s och allt kring det på 70-80-talet, som var musikredaktör på Rolling Stone Magazine i decennier, som gjort så många stora intervjuer, som varit med i 50% av alla musikdokumentärer som gjorts genom tiderna – och som inte minst fortsatt har en hunger för musik, och ny musik, det är långt mer än vad jag kan smälta. Men det händer hos oss. På Andra Långgatan. I Göteborg. På Viva Sounds.

Hela programmet för Viva Sounds hittar du här.

Christel Valsinger