20 november 2022

ABBA kan vinna fyra Grammys

ABBA är nominerade i fyra kategorier på nästa års Grammygala. Ghost, Snoh Aalegra och Magnus Lindgren har också chans på priser, liksom flera svenska låtskrivare och producenter.

ABBA:s comebackalbum Voyage belönas rikligt i nomineringarna till nästa års Grammygala i USA. Albumet är nominerat i kategorierna ”Album of the year” och ”Best pop vocal album” och låten Don’t shut me down kan vinna pris i kategorierna ”Best pop duo/group performance” och ”Record of the year”.

Ghost är nominerade i ”Best metal performance” för Call me little sunshine och Snoh Aalegra är, likt förra året, nominerad i kategorin ”Best r&b performance”, denna gång för Do 4 love.

Saxofonisten, klarinettisten och flöjtisten Magnus Lindgren har chans att vinna två priser tillsammans med John Beasley och SWR Big Band. För albumet Bird Lives i ”Best large jazz ensemble album” och för albumspåret Scrapple from the apple i kategorin ”Best arrangement, instrumental or a cappella”

I kategorin ”Album of the year” nomineras även låtskrivare och producenter vilket gör att det finns ytterligare svenska nomineringar utöver ABBA:s. Max Martin, Shellback och Ludwig Göransson är nominerade som låtskrivare och producenter på Adeles 30. För musik på  Music of the spheres med Coldplay är Max Martin och  Oscar Holter nominerade och för musik på Lizzos Special är Ilya Salmanzadeh, Savan Kotecha och Max Martin nominerade. Trippel chans för Max Martin med andra ord.

Christel Valsinger