14 november 2022

Minskade förlagsandelar på Topplistan under Q3

De tre största förlagen tappar andelar på Topplistan under årets tredje kvartal, om än i olika hög grad. Andelen av verk som inte är förlagda (manus) har istället ökat. Det visar den senaste sammanställningen från Musikförläggarna. 

Sony Music Publishing är fortsatt dominant med 21,2% av andelarna, en minskning med ca 1,5% jämfört med Q2 (22,7%). Universal Music Publishing tappar nästan 5%, från 15,6% under Q2 till 10,8% under Q3. Warner Chappell Music landar på 10,5% (Q2 – 12,2%).

Andelen manus är hög under perioden, 43,3% jämfört med 35,5% under förra kvartalet. En förklaring är att  flera av sommarens hits, såsom Bolagets Kan inte gå och Bubbel på balkongen med Sofie Svensson & Dom Där, Elov & Beny, är oförlagda.

73 av låtarna på Topp 100 singel under Q3 har svenska låtskrivare. I topp hittar vi Victor Leksell och Einár med Din låt, (Bergh, Grönberg, Jansson, Leksell, Ravanales Janhammar )[Sony Music Publishing, Kobalt, Manus]. På plats två landar Kan inte gå med Bolaget  (Ahlborg, Bergestål, Jörgensen, Norqvist ) [Manus] och trea är Bubbel på balkongen med Sofie Svensson & Dom Där, Elov & Beny (Svensson, Elovsson, Kilenius, Bergström, Jonsson) [Manus].

Christel Valsinger

Kvartalssammanställningen avser musikförlagens marknadsandelar för den officiella svenska topplistan – Topp 100 singel. Diagrammet baseras på försäljningsindex från IFPI och www.sverigetopplistan.se