25 oktober 2022

Stjärntrio tolkar Lill-Babs för Cancerfonden

Amanda Bergman, Nathalie “Cleo” Missaoui och Sabina Ddumba tolkar Lill-Babs’ hit ”Leva livet” från 1963 i en kampanj till förmån för Cancerfonden. Lill-Babs själv gick bort i cancer 2018 och nytolkningen är både en hyllning till henne och ett sätt att lyfta cancerfrågan.

Cancerfondens Rosa bandet-kampanj pågår nu i oktober för att öka sprida kunskap om cancer och samla in pengar till forskningen. I samband med kampanjen introduceras också ett långsiktigt initiativ där svenska artister tolkar folkkära musiker som gått bort i cancer. ”Rosa bandet” blir här även ett band i musikalisk mening.

Först ut i samarbetet är nytolkningen av Leva livet, som blev en stor hit med Lill-Babs 1963, och nu framförs av Amanda Bergman, Cleo och Sabina Ddumba. Den nya versionen är producerad av bröderna Hannes och Linus Hasselberg och intäkterna från låten går till Cancerfonden fram till årsskiftet.

– För mig belyser låten också andra sidan, att vara närstående till någon som drabbas av cancer. Att hantera sorg samtidigt som man ska vara den starka och stabila. Att välja livet samtidigt som någon man älskar kanske är påväg att förlora det. Det här året har jag sett min mamma kriga mot cancer, krigat sig igenom medan vi stod som på vakt runt henne. Innan det visste jag såklart inte hur det känns att möta det där ”cancer” som kan förändra allt på en sekund. Otroligt fint att få vara en del av ett projekt som öppnar upp för samtal, tankar och framförallt stödja cancerforskningen, säger Nathalie ”Cleo” Missaoui.

– På ett eller annat sätt har vi alla en relation till cancer och det kändes givet att göra det vi kan för att stötta Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. Lill-Babs hade en livskraft och en hoppfullhet som var beundransvärd. Vi alla behövs i strävan att besegra den här sjukdomen och det hoppas vi kan höras och kännas i vår tolkning, säger Amanda Bergman, sångerska och låtskrivare i bandet Amason.

– Det är hedrande att få skapa någonting som inte bara hyllar en ikonisk artist, utan också bidrar till att stötta cancerforskningen. Vi hoppas att det ska kännas i hjärtat när man lyssnar att vi alla kan göra någonting. Att det är tillsammans som vi gör skillnad, säger Sabina Ddumba.

Lyssna på låten här.

Christel Valsinger