19 oktober 2022

De sitter i juryn för Musikförläggarnas Pris 2022

Den 11 november arrangeras Musikförläggarnas Pris på Grand Hôtel i Stockholm. På galan hyllas 2022 års mest framstående låtskrivare, kompositörer och textförfattare. Nya tillskott i  juryn, som utser årets nominerade och vinnare, är i år radioprofilen Ayan Jamal samt låtskrivar- och producentduon Julia Karlsson och Anton Rundberg.

Musikförläggarnas Pris syftar till att hylla svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare – musikförlagens närmsta samarbetspartners. Priset instiftades 2003 och har sedan dess vuxit till att bli ett av de mest prestigefyllda svenska priser som en upphovsperson kan tilldelas.

Vinnarna och de nominerade i kategorierna Årets kompositör, Årets textförfattare, Årets internationella framgång, Årets genombrott och Årets låt utses av en oberoende popjury bestående av bland andra Pär Wiksten, Selen Özan, Malkolm Landreus och Ayan Jamal.

I kategorierna Årets konstmusikpris – liten ensemble/kammarmusik och Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera utses de nominerade och vinnarna av den oberoende konstmusikjuryn vars arbete leds av dirigenten Andreas Lönnqvist tillsammans med dirigenten och operasångerskan Marie Rosenmir.

– Vi är stolta och hedrade över att kunna presentera en så bred och namnkunnig jury som nu har i uppdrag att utse årets mest framstående låtskrivare, kompositörer och textförfattare. Det är inget lätt jobb – det har varit ett starkt musikår och vi har många talangfulla upphovspersoner i Sverige. Jag ser fram emot att hylla dem när musikbranschen återigen samlas på Musikförläggarnas Pris senare i höst, säger Marit Woody-Lambin, operativ chef på Musikförläggarna.

Alla pristagare, förutom mottagare av hederspriset, avslöjas på galan på Grand Hôtel i Stockholm fredag den 11 november. Vem eller vilka som får Musikförläggarnas hederspris, som utses av Musikförläggarnas styrelse, avslöjas före galan.

Här är hela juryn till Musikförläggarnas Pris 2022:

Medverkande i popjuryn:
Ayan Jamal
Christel Valsinger
Lars Nylin
Magnus Broni
Malkolm Landreus
Selen Özan
Pär Wiksten
Julia Karlsson
Anton Rundberg

Medverkande i konstmusikjuryn:
Andreas Lönnkvist (ordförande)
Marie Rosenmir (ordförande)
Fredrik Andersson
Marika Dahlbäck
Arna Einarsdottir
Kjell Englund
Annalena Persson
Gregor Zubicky

Nominerade och vinnare i Musikförläggarnas Pris utses av en oberoende jury som enbart utgår ifrån upphovspersonernas verk. Då Musikförläggarna arbetar för att musikbranschen ska erbjuda en trygg, jämlik och inkluderande arbetsmiljö för alla som verkar i den, förbehåller sig Musikförläggarnas styrelse rätten att pausa eller dra tillbaka en nominering om det kommer till deras kännedom att en nominerad har agerat oförenligt med Musikförläggarnas värdegrund. Kränkande beteenden såsom sexuella trakasserier och andra övergrepp, diskriminering och våld är exempel på ageranden som är oförenliga med Musikförläggarnas värdegrund.

Christel Valsinger

Foto: Jan Görs
Från vänster: Ayan Jamal, Magnus Broni, Anton Rundberg, Malkolm Landreus, Pär Wiksten, Selen Özan.