10 oktober 2022

Session och SoundCloud i samarbete

SoundCloud och Session har ingått ett samarbete som innebär att SoundCloud blir den första streamingtjänsten att hämta metadata och information direkt från Session Studio.

Svenskgrundade Session, tidigare Auddly, gör det lättare för låtskrivare och utövare att registrera metadata och information i samband med att musiken skapas och spelas in.

Appen kopplar till många olika DAWs, som t.ex. Logic och ProTools, och istället för att man ska behöva registrera all information i efterhand, inklusive sådana saker som hur intäkter ska splittas mellan de olika personerna, kan man göra det mer eller mindre direkt vid produktionstillfället.

SoundCloud och Session meddelar nu att man ingått ett samarbete, som innebär att SoundCloud blir den första DSP-n att integrera data från Session direkt. Eliah Seton, president på SoundCloud, kommenterar det nya samarbetet:

– At SoundCloud, we are passionately devoted to getting creators paid with fairness and transparency. Max Martin, Bjorn, Niclas and the whole Session team are changing the game to get songwriters the credit they deserve. This partnership is a major milestone in our effort to equip creators with the tools to earn.

Björn Ulvaeus, medgrundare och en av initiativtagarna bakom Session, säger:

– Teknologin har under de senaste åren gjort det oerhört mycket lättare att ladda upp och dela musik, men teknikens styrkor har fortfarande inte riktigt omfattats fullt ut av musikindustrin när det gäller att säkra musikskapares omnämnanden och ersättning. Samarbetet mellan Session och SoundCloud visar på ett bra sätt hur musikindustrin och den nya tekniken kan jobba tillsammans för att stärka musikskapares situation, såväl nu som för framtida generationer.

Session har sedan tidigare fått stöd från såväl Spotify som YouTube, med förhoppningen att arbetet med att underlätta hanteringen av metadata ska resultera i en mer rättvis och korrekt fördelning av de ca 650 miljoner USD som man bedömer inte hittar fram till rätt rättighetshavare varje år.

Läs mer

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se