10 oktober 2022

Premiär för Spotifyserien ”The Playlist”

På torsdag är det premiär för Netflix serie om Spotify, The Playlist.  ”Det finns inte bara en version av sanningen” säger manusförfattaren Christian Spurier.

En ung svensk entreprenör, hans närmaste partners och hur de revolutionerade en hel industri genom att erbjuda gratis och laglig musik runtom i världen”.

På det sättet beskriver Netflix själva den mini-serie om Spotifys start som har premiär på torsdag. Edvin Endre har rollen som Daniel Ek medan Christian Hillborg spelar Martin Lorentzon. Ur MI-perspektiv är det inte minst intressant att Universals förre VD Per Sundin finns med, spelad av Ulf Stenberg.

Redan 2019 kunde MI berätta att Netflix beställt en svensk originalserie i det skedet baserad på Sven Carlssons och Jonas Leijonhufvuds bok Spotify inifrån. När serien nu är klar i produktion av Yellowbird UK, med regi av Per-Olav Sørensen och huvudmanus av Christian Spurrier, har det adderats till det som berättas i boken.

– Vi har gjort flera intervjuer. Namnet ”Netflix” öppnar ju många dörrar, säger Spurrier till Göteborgs Posten. Han fortsätter:

– Det är ju en fascinerade och helt fantastisk historia att få berätta. Det var egentligen inte så mycket att tveka på.

I serien ställs Spotify mot The Pirate Bay, Spurriers narrativ är att den förstnämnda inte skulle blivit möjligt utan den senare. Två avgörande händelser i serien är dels själva igångsättandet av Spotify 2006, dels husrannsakan mot webbhotellet PRQ en månad senare.

I intervjun säger de två att de inte duckat för baksidor i det Spotify blivit. I sista avsnittet skildrar The playlist de problem som många artister upplever med tjänsten.

Är det sanningen ni visar i The playlist?, frågar GP och får svaret från Spurrier:

– Det finns inte bara en version av sanningen. Det visar vi tydligt i serien.

MI har i skrivande stund endast sätt den trailer som finns tillgänglig. Vi återkommer givetvis med åsikter i nästa brev. Det är ju inte varje dag musikindustrin förekommer i TV-drama.

Lars Nylin