3 oktober 2022

Sordin som bok

John Holms album Sordin nämns ofta som ett av de stora i svensk musik. I november fyller det 50 år och samtidigt kommer kommer en bok om albumet och artisten själv i Albumserien från förlaget Substans.

Nina Törmark har intervjuat John Holm om honom själv och om Sordin. Boken innehåller även intervjuer med vänner till Holm och musiker som arbetat med albumet, samt låttexter. Törnmark säger:

-Själv stod jag precis på tröskeln till vuxenlivet när jag började lyssna på John Holms första album Sordin, och kanske var det därför jag relaterade så starkt till texterna. Jag ägde inget eget exemplar av LP:n, som 15-åring fanns det inte så mycket utrymme i ekonomin till att köpa skivor. Istället lyssnade jag vid mina vänners stereobänkar, spelade in på kassett och sjöng med när gitarrerna plockades fram på fester och runt lägereldar.

Anna Bäfverfeldt ligger bakom förlaget Substans som ger ut Albumserien. Förlaget startades 2019. Hon säger om serien:

-Vår albumserie är en hyllning till den svenska musikhistorien och albumet som format. Varje bok i serien handlar om en specifik skiva och är skriven av någon som har en nära relation till just det albumet. Det kan vara den första musikaliska förälskelsen, en dörröppnare till nya genrer eller en skiva som har betytt mycket för det egna lyssnandet genom åren. Böckerna trycks i små upplagor och finns att köpa i bokhandeln och ett urval av skivbutiker.

Boken om Holms album är nummer sju i serien. Andra böcker i serien är centrerade runt bland annat Neneh Cherry, Lustans Lakejer och Noice.

Lars Nylin