4 september 2022

Maja Francis och David Ritschard nominerade till Nordic Music Prize

Maja Francis och David Ritschard finns bland de nominerade till Nordic Music Prize som är ett årligt pris för årets bästa nordiska album. Priset delas ut i samband med den norska festivalen by:Larm som äger rum i Oslo den 15-17 september.

I en presstext skriver juryn att: ”Maja Francis efter ett decennium av sökande efter sitt musikalisk utryck har lyckats skapa en skimrande rosa galax i det svenska popuniversumet. Med en röst och melodier som kombinerar sårbarhet med styrka är hennes debutalbum en blandning av svensk country och unik sad girl-pop. Texterna kretsar kring ämnen som mental ohälsa, vänskap, PMS och kärlek. Samarbetat har hon även gjort med systerduon First Aid Kit på låten Mama. Som en uppdaterad version av Kate Bush, eller en ung Dolly Parton, hyllar Maja Francis sina legendariska idoler med en modern och dramatisk take på popmusik.”

Om David Ritschard sägs:

David Ritschard nomineras för sitt andra album Blåbärskungen som beskrivs som ett av årets mest hajpade album bland svenska manliga 40+ hipsters. Precis när alla tänkte att genren ”sad guy with guitar” var begraven och bortglömd, slog David Ritschards alternativa countrypop ner som en bomb i det heldigitala och det överproducerade musiklandskapet. På sitt andra album Blåbärskungen har David Ritschard nått en bred publik med musik om Stockholms södra förorter och folk som befinner sig längst ner på samhällsstegen. Hans utomordentliga vardagsbeskrivningar fungerar som en social rapport om ett land som skildrar det som finns bakom alla Instagram-filter och glamorösa yta. Eller som han beskriver sig själv i låten ”Frågar åt en vän” – Jag är Sveriges Johnny, utan cash.”

Alla nominerade:

Maja Francis (SE) – A Pink Soft Mess

David Ritschard (SE) – Blåbärskungen

Sóley (IS) – Mother Melancholia

Gyða Valtýsdóttir (IS) – Ox

Yeboyah (FI) – Perhosefekti

Richard (FI)  Dawson & Circle – Henki

Astrid Sonne (DK) – Outside of your lifetime

Brimheim (DK) – Can’t hate myself into a different shape

Bendik Giske (NO) – Cracks

Benedicte Maurseth (NO) – Hárr

Jenny Hval (NO) – Classic Objects

Juryns kommentar:

– Som vanligt var det en berikande upplevelse att sätta ihop en lista med tolv album till Nordic Music Prize. Men samtidigt lyckligtvis svårt! Kvaliteten och mångfalden inom Norden fortsätter att blända oss och listan bjuder på en lockande variation av musikaliska produktioner – både när det kommer till stil, ålder, region eller kön och bland allt från tillgänglig indiepop till experimentell avantgarde och urbana vibbar och gotisk Nordic-noir. Priset kommer utan tvekan, som det har gjort sedan starten 2010, att öka det internationella intresset och medvetenheten om vad de nordiska länderna har att erbjuda musikaliskt samtidigt som det ger en mycket synlig plattform för den redan levande scenen.

Lars Nylin