4 september 2022

26 år senare toppar Vinterland

Svenska Vinterland toppar albumlistan – och tre listor till – med en återutgivning av 26 år gamla Welcome To My Last Chapter. Ett av de mer spektakulära exemplen på en ny era för albumlistor.

Vinterland, startade i Kvicksund 1992, toppar den här veckan fyra gånger om på Sverigetopplistan. En platta som har som mest 22 000 streams per spår på Spotify regerar för en vecka. Albumet som först hade titeln Wings of Sorrow och släpptes 1996 har återutgetts flera gånger genom åren, men det är i år det smällt till efter nysläpp på CD, kassett och vinyl. Efter att den nyligen kom på just vinyl finns den denna vecka högst på stora listan, vinyllistan, fysiska listan och hårdrocklistan.

I ett pressmeddelande skriver Black Lodge/Sound Pollution:

”Det blir knappast mer svenskt 90-tal än Vinterlands enda fullängdsalbum, Welcome My Last Chapter. Tillsammans med band som Dissection, Sacramentum, Unanimated och andra lade Vinterland grunden till det melodiska black metal-sound som kom att inspirera och påverka både samtida och efterföljande band. Än i dag hittar detta tidlösa mästerverk sitt hem hos nya generationer av metalfans, som förtrollas av den isiga atmosfären som albumet förmedlar. Mer än 25 år efter det ursprungliga releasedatumet har cirkeln slutits. Unisound Studios med Dan Swanö (Edge Of Sanity, Bloodbath, Nightingale etc.), samma man och studio som spelade in albumet, ligger nu bakom denna remastrade nyutgåva.”

Johan Hargeby på Sound Pollution säger till MI:

-Den är helt banbrytande och visade upp något HELT nytt efter den första svenska Death Metal-vågen. Det är en dold pärla som varit otillgänglig länge som nu fått sig en uppdatering, när vi gick ut med denna för en tid sedan så återkom Johan Haller, vår säljare sedan 25 år, till mig och sa att att han aldrig varit med om något likande vad gäller respons från våra olika distributörer runt om i världen. Vi fick trycka upp 10 ggr mer än vad vi först tänkt själva…

Själva skriver bandet:

”Detta är ett bevis på kvaliteten på det här albumet, det består av lika delar av hårt arbete, talang och en hel massa känslor. Efter mer än 25 år har det bestått tidens tand och vunnit.”

Lars Nylin