23 augusti 2022

MI-ENKÄT: Back to work!

Under den värsta bastusommaren var det stundtals tyst från branschen. Men nu är det helt klart tillbaka till jobbet som gäller. Vi ställde en rak fråga till ett tvärsnitt branschkollegor:

Vad ser du mest fram emot med jobbhösten?

Holly Astera, VP of A&R, The Very Good

– Alla resor, både writers och artister som kommer hit men också att få släppa ut alla våra till vida världen! Och kanske för mig med, någon hotellnatt här och var med ostörd sömn (juste, jag har en bebis på 10 månader).

Sandra Nordin, Sandra Nordin PR

– Jag ser fram emot massor av saker, men kanske lite extra emot showen Ursäkta Live med Johanna Nordström och Edvin Törnblom som Tillman och All Things Live producerar. Jag tror den kommer bli något utöver det vanliga eftersom både Johanna och Edvin är ena jävlar på att sjunga och dansa. Dessutom älskar jag deras humor.

Peter Sahlin, founder & A&R Starlab Publishing

– Vi börjar hösten med att arrangera ett stort Starlab writing camp i Valpolicella, Italien 14-19 september. Vi har bjudit in 34 låtskrivare/producenter från hela världen (11 länder). Det kommer i första hand att skrivas mot den asiatiska popmarknaden (K-pop, J-pop, C-pop).

Amanda Elefelt, Elefelt (PR)

– En nystart där hela branschen kan planera mer långsiktigt och fritt med mindre oro för ett visst virus. Närmast är jag peppad på fler musik-NFT-dropp från anotherblock, de nya låtarna som Augustine jobbar på efter en magisk livesommar, och Kerstin Ljungströms fina debut-EP via RMV Grammofon i september. Även att fortsätta jobba från LA där sommaren som tur är aldrig riktigt tar slut.

David Mortimer-Hawkins, A&R, Sony Music

– Ser mest fram mot ny musik från mina artister, att ladda på med fler spelningar (räknar med att lufttrumma hela Porcupine Tree-konserten i udda taktarter) och överleva halvmaran i Palma i oktober.

Dag Häggqvist, Gazell Music AB

– Mitt hopp denna höst är att det möte den internationella musikförläggarföreningen IMPF bjuder intill i oktober 2022 i Palma de Mallorca blir början på en årlig mötestradition för musikförläggare. Den visar tecken på att bli ett spännande alternativ för musikförläggare till den årliga musikbranschmötespunkten MIDEM i Cannes.

Atena Banisaid, A&R, Sony Music Publishing

– Jag, som har varit mammaledig och inte arbetat sedan pandemin lugnat ned sig, ser fram emot många saker! Jag ser verkligen fram emot att få träffa mina kollegor dagligen nu och jag är otroligt peppad på att få träffa alla de fantastiska upphovspersoner som jag arbetar med. Det är ju det bästa, alla möten som sker, planerade och spontana! Jag är också så glad att äntligen få resa lite igen, det är alltid en kick under hösten. Inte nog med det, där är en hel del spännande projekt igång, bland annat Her Songs For Him (låtskrivarcamp, reds anm), som planeras och går av stapeln i höst som kommer bli så grymt kul! Sist men inte minst, all kommande MUSIK! Det kommer bli en otrolig höst.

Magnus Nygren, Monarch Music

– Jag ser fram emot att få planera och arrangera konserter och turnéer utan att behöva oroa sig för att Coronarestriktioner skall hindra genomförandet.

Pelle Andersson, Dalapop

– Aldrig någonsin har man väl varit så peppad att gå tillbaka till jobbet och påbörja en ny jobbhöst? På releasesidan ser jag mycket fram emot nya singlar med bland annat Elin Rehn, ALVA och Bolaget. Och inte minst ett nytt studioalbum från Broder Henrik Rapp som jag hoppas får den uppmärksamhet det förtjänar. I övrigt ser jag fram emot de writing sessions med svenska artister vi sätter upp i Dalarna tillsammans med Sony Music. På kort sikt ser jag fram emot att Andy And The Rockets vinner P4 Nästa på fredag. Men framförallt ser jag fram emot att fortsatt ha ynnesten att hitta, guida och hjälpa nya fantastiska artister, band och arrangörer i Dalarna.

Anders Cangemark, Caprice Records

– Jag ser fram emot att åka på Womex i Lissabon i oktober.

Johan Hargeby, VD, Sound Pollution

– Popmid-mässan i Portugal den 21-24 September blir en höjdpunkt, uppslutningen är jättebra, säkert beroende på att situationen kring Cannes fortfarande är osäker vad jag förstår. Sound Pollution har haft en väldigt aktiv sommar. Nu rivstartar vi hösten med några riktigt stora releaser som Amon Amarth, Heilugn och Thundermother, de senare beger sig nu ut på en två månaders turné i USA med Scorpions. Det är verkligen efterlängtat! Speciellt är också det nya albumet från Kikki Danielsson som kommer nu i höst, vi har ett helt otroligt momentum med hennes födelsedagsfirande, ny bok och nytt album. Intresset från media är helt enormt, jag tror faktiskt att jag aldrig varit med om något liknade någon gång, The Boppers kommer köra sina Julshower i en lite ny tappning, det blir intressant. Ser även fram emot vårt släpp av Tears klassiska ”rosa” album, vi har t.o.m. fått bandet att spela in en ny låt med tillhörande video, det är väl det första nya bandet gör på 40 år! Ola Salo har skrivit liner-notes och det kan vara bland det roligaste och finaste jag läst, ser väldigt mycket fram emot att få släppa Tears och då publicera det Ola Salo skrivit.

Hilda Sandgren, MTA Production

– Vi på MTA ser fram emot en nystart i höst. Det är mer eller mindre full rulle.  Vi rivstartar med Producers Program som vi producerar i samarbete med NAC (National Art Centre Canada) redan nästa vecka med ett större Afterwork event på Cirkus, Pophouse onsdag den 31 augusti. Vi närvarar på Live at Heart där vi tillsammans med Kanadas Ambassad och PHC Canadian Heritage satt ihop för seminarier och möten samt showcase med kanadensiska artister.
Sommaren har inneburit många utsålda spelningar  Många är glada över att kulturen och livemusiken är tillbaka. Utmaningarna till trots med b la SAS strejken och kortare tid för planering sedan nystarten än vanligt, så har vi ändå lyckats genomföra  turnéer för Kolonien i Kanada och Sara Ajnnak i USA/Kanada.

Christel Valsinger

Lars Nylin

Bilden: David Mortimer-Hawkins, Atena Banisaid, Amanda Elefelt