22 augusti 2022

Unik liststart av The Halo Effect

Veckans albumlistor toppas fyrdubbelt av debutalbumet från The Halo Effect, med fem tidigare medlemmar i In Flames. Det är sannolikt första gången en debut från en metal-akt går rakt in i topp på Sverigetopplistan.

The Halo Effect innebär Jesper Strömblad (gitarr), Daniel Svensson (trummor), Peter Iwers (bas), Niclas Engelin (gitarr) och Mikael Stanne (sång). Days Of The Lost har utöver listettorna i hemlandet även gått in som nummer 6 i Tyskland och Finland.

Sångaren Mikael Stanne säger till MI:

-Vi är oerhört överraskade och stolta över att vi lyckats nå första plats på albumlistan med vår debutskiva. Att det som skapades av gamla vänner medan världen stod stilla kan nå och påverka så många är fantastiskt. Det är otroligt uppmuntrande och värmande att den typen av hårdrock vi satte igång i början av nittiotalet fortfarande har en stark fanskara betyder oerhört mycket för oss. Tack alla ni som lyssnar och köper vår musik.

Stanne svarar på frågan om det är ett nytt band eller ett projekt:

-Det är definitivt ett nytt band. Det började som ett projekt eller en idé, men tack vare den tid vi hade tror jag att vi gjorde det till ett riktigt band och vi vill behandla det som ett sådant eftersom vi vill se till att vi göra allt vi kan för att göra det här så bra som det bara kan bli. Vi vill göra några turnéer, vi vill göra coola festivaler. Och vi börjar redan planera för fler inspelningar och nästa album och sånt. alla är bara glada. Och för att det kändes bra och vi var på gång… Du kan verkligen inte hålla tillbaka Niclas och Jesper när de väl har börjat. Så de har redan börjat skriva nya saker. Låt oss hänga med! Det kommer att bli mycket av arbete de kommande åren, det är säkert.

The Halo Effect genomför i höst också sin första Europaturné, som förband till svenska Amon Amarth och amerikanska Machine Head.

Days Of The Lost släpptes 12 augusti av Nuclear Blast/Warner.

Lars Nylin

Bilden Mikael Stanne med nummer ett-priset från Ifpi.