26 juli 2022

Max Martin investerar i Audiowell

Det svenska musikbolaget Audiowell har fått en ny investerare i Max Martin. Audiowell äger Queenstreet, en framgångsrik uppstickare i fältet produktionsmusik.

Det är start up-tidningen Breakit som berättar att Max Martin gått in det bolag som grundades av låtskrivarna och producenterna Andreas Romdhane och Josef Svedlund. Ett bolag som efter en start som ”vanligt” musikbolag nu firar framgångar i samma fält som exempelvis Epidemic Sound, i en kombination av ”riktiga artister” och det som kommit att kallas fejkartister” riktat mot Spotifys spellistor. Men med skillnaden att här tillåts kreatörerna ha kvar sin upphovsrätt och vara STIM-anslutna.

Investmentbolaget Altor gick i maj in i Audiowell och äger enligt Breakit 49 % av det nybildade bolaget. Audiowell hade enligt årsredovisningen 150 miljoner i intäkter 2021. ”Dom tjänar sjukt bra” säger en låtskrivare till MI.

Josef Svedlund sa i samband med att Altor klev in:

”Nu vill vi öka takten, och det är där Altor och Max Martin kommer in. De kan hjälpa oss att skala vårt team så att vi kan fokusera på att stödja våra skapare och släppa kvalitetsmusik.”

Romdhane och Svedlund hade under 2000-talet framgångar med artister som Kelly Clarkson, Diana Ross, Il Divo och Westlife, men har nu alltså valt ett delvis anat område.

Lars Nylin