26 juli 2022

4 Snabba: Johan Karlberg, musikproducent

Albumet ”Prioritize Pleasure” med Self Esteem är nominerat till det prestigefyllda, brittiska Mercury Prize. Svenske Johan Karlberg har producent albumet och skrivit en stor del av musiken tillsammans med artisten. Vi fick tag i honom för en 4 Snabba.

Grattis till nomineringen! Vad betyder den för dig?

– Det är ju väldigt roligt! Det var till och med ett mål med både förra Self Esteem-skivan och det här albumet, att försöka få en Mercury-nominering, så det blir lite extra roligt när man lyckas nå ett delmål på ett projekt.

Har du och Rebecca Lucy Taylor/Self Esteem fortsatt att jobba ihop?

– Ja vi har börjat skriva lite nya låter till tredje albumet, men vi sätter igång ordentligt i höst.

Du har ett nytt spännande studioprojekt på gång också. Vad kan du berätta? 

– Jag köpte nyss ett hönshus på hjul som jag håller på att bygga om till en liten produktionsstudio i Sverige så jag har en studio när jag är här. Det blir så lätt att man bara går och påtar i trädgården när jag inte har en studio att gå till. Men den borde vara klar i september innan jag åker tillbaka till England.

Vad händer mer på musikfronten för dig framöver?

– I år är det mycket jobb med ett nytt bolag som jag och min music supervisor-kompis Will Quiney startade i vintras. Det heter Acid och är helt inriktat på filmtrailermusik. Vi jobbar redan med många kompositörer och producenter och jag co-producerar och mixar all musik vi släpper, så det har tagit över mycket tid i år. Sen gjorde vi nyss klart ett nytt Baaba Maal-album som kommer ut i höst i samband med Black Panther-filmen.

Prisutdelningen äger rum den 8 september.

Christel Valsinger

Övriga nominerade album till Mercury Prize 2022 är:  Fergus McCreadie: Forest Floor, Gwenno: Tresor, Harry Styles: Harry’s House, Jessie Buckley & Bernard Butler: For All Our Days That Tear the Heart, Joy Crookes: Skin, Kojey Radical: Reason to Smile, Little Simz: Sometimes I Might be Introvert, Nova Twins: Supernova, Sam Fender: Seventeen Going Under,  Wet Leg: Wet Leg,  Yard Act: The Overload.