7 juli 2022

Olga Stimansluten nummer 100 000

Stim firar 100 000 anslutna musikskaparare. Olga Rosenberg blev ansluten nummer 100 000. 

Från houseproducenter, körarrangörer och raï-mästare till frijazzare, librettister och spelmän – aldrig förr har Sverige haft så många musikskapare. När Stim firar 100 000 anslutna är det ett stort steg i organisationens nästan hundraåriga historia, men även en bekräftelse på Sveriges starka position som musikskaparland. Olga Rosenberg, 22, är ansluten nr 100 000.

– Det känns väldigt speciellt att just jag blev nummer 100 000! Jag kan bara inte sluta tänka på den siffran – att det är så otroligt många i Sverige som faktiskt vill skriva egna låtar och göra egen musik, säger Olga Rosenberg, som studerat sång på Bollnäs folkhögskola och i höst börjar på musikhögskolan i Göteborg.

Stim har de senaste åren vuxit med cirka 3 000 låtskrivare, kompositörer och förlag per år. Varje år registrerar Stims anslutna över 100 000 nya verk, och idag finns det över 2 miljoner verk i Stims register.

– Sverige har en väldigt stark musikskapartradition, med en stor bredd av genrer och stilar. Det är också en av anledningarna till att vi är en sådan framgångsrik musiknation internationellt – vi har en bred bas, vilket ger ett starkt toppskikt. Detta gynnar alla musikskapare: ju fler som ansluter sig till Stim, desto bättre position har vi när vi förhandlar fram bästa möjliga ersättning för musiken, säger Casper Bjørner, vd för Stim.

Olga Rosenberg registrerade just sin första låt, The Dream. Olga säger:

– Jag tvekade lite innan jag registrerade låten. Det kanske ser dumt ut – jag kommer ändå inte tjäna några pengar på den? Men sen fattade jag att det handlar om mycket mer. Att låten är min. Att min musik är min musik. Nu finns det dokumenterat. Och om någon skulle vilja använda den kan jag få den cred som låten och jag förtjänar.

Lars Nylin

Foto Melinda Hägglund