28 juni 2022

12 MUSIKER ERBJUDS ANSTÄLLNING HOS MUSIKALLIANSEN

Musikalliansen, organisationen för frilansande musiker, har p g a pandemin inte kunnat anställa sedan 2018. Nu har 12 nya musiker erbjudits anställning till de 154 som fanns under organisationens vingar sedan tidigare.

 

Musikalliansen är ett aktiebolag som skapats av fack och arbetsgivare inom musik- och scenkonst, och som finansieras av statligt stöd genom Kulturrådet. Syftet är att erbjuda frilansande musiker en ”tredje anställningsform”, som möjliggör att de får en grundersättning även när de befinner sig mellan uppdrag.

Musikalliansen har tidigare i snitt tidigare kunnat anställa nya musiker ca vartannat år, oftast ett 20-tal per omgång. Nu har man inte anställt sedan 2018, tills nu 12 nya musiker ansluter.

-Även om det kan tyckas vara en blygsam siffra, så är det en positiv signal som speglar den positiva vändningen vi ser på arbetsmarknaden. Och denna vändning tycktes långt borta under pandemin, då vi var mycket påverkade av krisen, säger Osiel Ibáñez, VD på Musikalliansen till MI.

Från och med 1 september erbjuds följande musiker anställning hos Musikalliansen:

Britta Virves

Stockholm, Piano, Jazz

Conny Thimander

Malmö, Sång, Opera

Filip Jers

Upplands Väsby, Munspel, Jazz/Blues/Folk

Fredrik Lindborg

Stockholm, Saxofon, Jazz/Blues/Latin

Jessica Strid

Malmö, Viola, Klassisk

Joakim Zetterqvist

Malmö, Violin, Klassisk

Karin Mårtensson Ghods

Göteborg, Sång, Musikal

Mariangiola Martello

Stockholm, Cembalo, Tidig Musik

Micaela Sjöstedt

Lindome, Sång, Musikal

Niklas Fernqvist

Stockholm, Bas, Jazz/Blues/Latin

Sofia Jernberg

Stockholm, Sång, Jazz/Nutida/Improvisation

Viktor Nordliden

Malmö, Cello, Klassisk

 

Ale Möller, multiinstrumentalist, i folk- och världsmusik, är en av de som redan är anställd. Han säger:

”I år har jag stått på scenen i 50 år. Jag har spelkamrater i många världsdelar och sett de olika villkoren för musiker. Det jag kan säga är att folk tappar hakan när jag berättar om alliansens konstruktion. Och inte bara i de länder där man förväntar sig globala skillnader, utan även när jag berättar för kollegor i länder som USA, Japan och England. Ofta gnäller man som medborgare och det tycker jag att man ska göra. Men allianssystemet är faktiskt något för politiker att vara stolta över. Ett helt nödvändigt system som innebär en enorm avlastning på den ekonomiska stressen som många utövare känner och mår dåligt av. En grundtrygghet i botten som leder till att man kan ta konstnärliga risker som man annars inte vågat ta. För sådana som mig som både skriver, repeterar, håller ihop ensembler och band, förbereder turnéer, så är en sådant här stöd i ryggen sånt som får en att orka hålla på i ett halvt sekel – och mer därtill!”

Lars Nylin