20 juni 2022

Inget ESC i Ukraina

Nästa års Eurovision Song Contest kommer inte att kunna hållas i vinnarlandet Ukraina. Det meddelar arrangören EBU. Rysslands invasion av landet gör att säkerheten för artister, publik och produktionsteam inte kan garanteras.  ESC 2023 kan därför komma att arrangeras i Storbritannien, som kom tvåa i årets final.

Sedan årets ESC togs hem av ukrainska Kalush Orchestra med låten Stefania, har EBU tillsammans med det ukrainska tv-bolaget UA:PBC, undersökt möjligheterna att arrangera 2023 års tävling i vinnarlandet. Men i ett uttalande meddelar nu EBU att man kommit till slutsatsen att tävlingen av säkerhetsskäl inte kan hållas i Ukraina.

Frågan går istället till Storbritannien som kom tvåa i årets tävling med låten Spaceman, framförd av artisten Sam Ryder. Aftonbladet hänvisar i en artikel till att brittiska källor angivit att Glasgow är den stad som är förstahandsalternativet för det brittiska tv-bolagetBBC.

Att det var Ukraina som tog hem vinsten 2022 ska dock märkas, lovar EBU.

”Det är vår fulla avsikt att Ukrainas vinst kommer att återspeglas i nästa års shower. Detta kommer att vara en prioritet för oss i våra diskussioner med de eventuella värdarna.”

Christel Valsinger