8 juni 2022

Zara Larsson startar egna Sommer House Records

Sedan 2011 har Zara Larsson varit knuten till TEN Music Group. Nu bryter hon sig loss och startar ett eget skivbolag, Sommer House Records, och tar samtidigt över sin katalog. Det nya bolaget kommer att distribueras av Sony Sweden. 

I en unik uppgörelse med TEN Music Group-VD:n Ola Håkansson, som en gång i tiden kontrakterade henne, passar hon också på att ta kontrollen över hela sin låtkatalog som har streamats drygt 9 miljarder gånger på olika plattformar.

– Det här blir en naturlig och spännande utveckling i Zaras fortsatta karriär, säger Håkansson i ett pressmeddelande.

– Stort tack till Ola och alla på TEN för att de hjälpte mig att starta min karriär och nu ger mig chansen att stå på egna ben som artist, säger Zara Larsson.

Zara Larssons drygt tioåriga epok hos TEN Music Group utgör en av de allra största svenska exportsuccéerna inom musik. Hon är i dag Sveriges internationellt mest framgångsrika unga artist, vars inspelningar har streamats drygt 5 miljarder gånger på Spotify och mer än 9 miljarder gånger på olika plattformar. I USA har albumet So Good nått platinastatus, detsamma gäller singlarna Lush Life, Never Forget You, Symphony och Ruin My Life.

Zara Larsson fortsätter:

– Därmed bidrar de till att jag kan vara något som är alltför ovanligt i musikbranschen: en kvinnlig artist som äger sin egen låtkatalog. I och med detta kändes det även självklart att starta mitt eget skivbolag.

Ola Håkansson säger vidare:

– Vi har arbetat tillsammans i över tio fantastiska, händelserika år och Zara av idag är trots sin unga ålder en etablerad och respekterad  internationell artist med stor erfarenhet av den internationella musikscenen. Det ska bli mycket spännande  att följa Zaras fortsatta musikkarriär. Jag önskar henne lycka till, övertygad om att hon kommer att uppnå alla  sina musikaliska drömmar och att få visa upp sitt otroliga artisteri på dom allra största scenerna världen över.

Sommer House Records har i USA förnyat Zaras kontrakt med Epic Records och på hemmaplan kommer det att distribueras av Sony Sweden.

– Zara har etablerat sig som en av Sveriges mest framgångsrika och engagerande artister, både hemma och utomlands, och vi är otroligt glada över att få vara med på hennes fortsatta resa.  Vi ser mycket fram emot att jobba nära Zara och våra kollegor på Epic för att bygga vidare på hennes redan imponerande framgångar, säger Mark Dennis, VD på Sony Music Sweden i pressmeddelandet.

– Jag ser väldigt mycket fram emot mitt framtida och fortsatta samarbete med Sony, avslutar Zara Larsson.

Lars Nylin