7 juni 2022

Gärdestadstipendiet till Axel Lundström och Love Rönnlund

Stiftelsen Ted & Kenneth Gärdestad Minnesfond delar ut årets Gärdestadstipendium till två musikskapare. Axel Lundström och Love Rönnlund får 25 000 kronor var till fortsatt musikalisk utveckling.

Gärdestadstipendiet delas ut av SAMI varje år för att uppmuntra och stödja unga svenska låtskrivare och sångare. Det  instiftades efter Ted Gärdestads bortgång 1997 av Teds bror Kenneth Gärdestad, musikern/låtskrivaren Janne Schaffer samt juristen Richard Arvidsson. Syftet är att hjälpa stipendiaterna att vidareutveckla sin musikaliska originalitet inom vis- och populärmusik.

– I år har vi fått in så många bra ansökningar från lovande unga musiker, att det var svårt för juryn att få fram endast en stipendiat. Det gick helt enkelt inte att välja mellan Love och Axel, säger Erland Malmgren, som både är ledamot i SAMI:s styrelse och sitter i stipendienämnden.

Axel Lundström är 21 år, studerar i Uppsala och skapar all sin musik själv, från instrument och text till inspelning och mix. Han får stipendiet med motiveringen:

”Med sina cyniska och underfundiga texter om små ting i livet och användningen av nya ord ger Axel oss en inblick i en vardag som vi alla kan känna igen oss i. Axels låtar Soldag och Himbo har ett skönt eget sound som överraskar och där saxofonen sätter pricken över i:et.”

Love Rönnlund är 24 år, kommer från Stockholm och studerar på Rockmusiklinjen. Han skriver svenska visor om död, depression, mobilberoende och livet som timanställd krogkille. Juryns motivering lyder:

”Loves låtar Paragrafryttaridiot och Hyllning till ornitologerna är fyndiga i sina liknelser och ger mersmak. Båda låtarna fastnar och ger en känsla av Povel Ramel, Just D och Bo Kaspers Orkester i en skön blandning. Juryn tror att de kommer bli en del av vår framtida låtskatt.”

Stipendienämnden 2022 består av Erland Malmgren, Anders Neglin, Isabelle Gunnarsson, Erik Arvinder, Ulrika Wendt, Magnus Söderblom och Niklas Bäck.

Christel Valsinger