24 maj 2022

Rumänien kan lämna ESC

Rumänien överväger att lämna Eurovision Song Contest och hotar att dra EBU inför domstol. Detta efter att ha pekats ut som ett av de sex länder som fuskat med röstningen i årets tävling.

Sex länders röster diskvalificerades och ersattes med poäng framtagna av en algoritm under den andra semifinalen och i finalen av i Eurovision Song Contest.  Beslutet togs efter att EBU upptäckt vad de menar var ett ”avvikande mönster” i juryröstningen och meddelades under pågående ESC-final den 14 maj. De sex länderna pekades senare ut som Rumänien, Montenegro, Azerbajdzjan, San Marino, Polen och Georgien. Bland annat hade fyra av sex jurygrupper placerat fem av de andra länderna topp 5, något som avvek kraftigt från övriga länders röstning.

San Marino och Montenegro har nu reagerat och gjort kritiska uttalanden mot EBU och ställer sig bakom sina jurys, skriver Expressen. Rumänien går längst och meddelar att de eventuellt kommer att dra sig ur tävlingen. De överväger också att ta EBU till domstol, för den skada landets offentliga television orsakats av utpekandet.

Christel Valsinger