24 maj 2022

Premiär för ABBA Voyage

På fredag är det dags, ABBA blir efter år av rykten och förberedelser till sist skarpa Abbatarer i ABBA Voyage i London.

ABBA:s digitala avatarer, eller Abbatarer, kompas av ett 10-manna liveband i en specialbyggd arena på Queen Elizabeth Olympic Park i London. Dessa backar ett ABBA som hämtats från peaken av sin karriär, 1979, med hjälp. av 160 kameror. Inspelningen skedde under fem veckor i Stockholm, men det är i London som det sedan slipats till det som nu visas. Biljetter till arenan med kapacitet 3000 kommer att kosta från 21 pund och uppåt.

Producenten Ludvig Andersson säger till engelska NME att publiken kommer att uppleva det som en konsert med ett liveband och ABBA.

”Förhoppningsvis kommer du att känna att du är i denna magiska ABBA-rymdcirkuskyrka. Det är en konsert på steroider, i princip”.

Det är efter nästan 40 års frånvaro från scenen – utöver en låt vid en privat fest en gång – som band som ABBA nu återuppstår i denna nydanande skapelse.

”En konsert som kombinerar det gamla och det nya, det unga och det inte så unga. En konsert som har fått oss alla fyra att samlas igen” säger ABBA på hemsidan.

Skaparna av Abbatarerna understryker att det inte handlar om hologram: ”Det är mycket mer varierat, det är otroligt generöst, varje låt är en annan bild, ljuset kommer att bli extraordinärt, den verkliga världen och den digitala världen kommer att smälta samman” sägs i NME.

Abba Voyage är producerad av Ludvig Andersson och Svana Gisla ihop med regissören Baillie Walsh och koreografen Wayne McGregor, tekniken är gjord av CGI Wizards Industrial Light & Magic.

Lars Nylin