20 maj 2022

Grammis – här är alla vinnare

Miriam Bryant blev Grammisgalans stora vinnare när hon under torsdagkvällen tilldelades pris i kategorierna Årets album och Årets låt tillsammans med Victor Leksell. Kvällens värdpar för Grammis var Amie Bramme Sey och Sofia Dalén. Under galan framfördes exklusiva framträdanden av Miriam Bryant & Victor Leksell, Thomas Stenström, A36, Agnes, Jireel, Alba August, Darin samt Hannes feat. waterbaby. 

 

Årets alla vinnare:

Årets album
Miriam BryantPS jag hatar dig

Årets alternativa pop
Sarah KlangVIRGO

Årets artist
Benjamin Ingrosso

Årets barnmusik
Ensemble YriaUpp & Ut

Årets dansband
ArvingarnaTänker inte alls gå hem

Årets elektro/dans
Swedish House MafiaMoth To A Flame, Lifetime, It Gets Better

Årets folkmusik
Ebo KrdumDiversity

Årets hiphop
AsmeTusen Flows

Årets hårdrock/metal
TribulationWhere The Gloom Becomes Sound

Årets jazz
Johan Lindström Septett On The Asylum

Årets klassiska
Göteborgs Symfoniker, Johannes GustavssonAulin, Moberg, Andrée: Orchestral Works

Årets kompositör
Agnes Carlsson, Vincent Pontare, Salem Al Fakir, Kerstin Ljungström och Maria Hazell

Årets låt
Miriam Bryant & Victor Leksell Tystnar i luren

Årets musikvideo
Alexander Wessely Swedish House MafiaIt Gets Better

Årets nykomling
A36

Årets pop
Daniela RathanaRathana Club

Årets producent
Elvira Anderfjärd

Årets rock
Thåström Dom som skiner

Årets soul/RnB
Snoh AalegraTEMPORARY HIGHS IN THE VIOLET SKIES

Årets textförfattare
JaqeFilmen

Årets visa/singer-songwriter
José GonzálezLocal Valley

Årets heders & specialpris
ABBA

Motiveringen lyder:
”Två bokstäver. Alfabetets första. Dubblerade bildas ett svenskt varumärke lika världsberömt och evigt som vår flagga. ABBA.
När ABBA 1974 slog genom globalt och monumentalt med Waterloo befann sig Grammis i en paus på obestämd tid. När Grammis återkom 1987 hade ABBA under tiden hunnit ta en paus, som skulle visa sig bli hela 40 år lång.
Grammis har därför aldrig fått chansen att prisbelöna ABBA som grupp när dom varit skivaktuella.

Det tas igen med besked i år när chansen finns efter den sagolika återkomsten med albumet Voyage 2021.

ABBA blev för 70-talet vad The Beatles var för 60-talet. De bildade det perfekta popbandet och presenterade hit efter hit. Av ABBA:s totalt 50 officiella singlar är långt mer än hälften definitiva eviga internationella hits.

Och ABBA gjorde som bekant mer än hits. De var tidiga med videor, deras regissör Lasse Hallström gjorde även ABBA The Movie. 1982 blev The Visitors  ett av de första albumen att spelas in digitalt, den blev först i historien att ges ut på CD.

Även efter pausen från 1982 fanns ABBA i ständigt medvetande. 1992-års samling ABBA Gold samlade de dedikerade samtidigt som det bjöd in miljoner nya fans. Samlingen har spenderat över otroliga 1000 veckor på Englands-listan. Etablerade artister gjorde covers av ABBA, filmsoundtracks fylldes med ABBA-låtar, ABBA samplades, det skrevs mängder av böcker.

Den nya vågen av intresse ledde fram till musikalen Mamma Mia! i Londons West End 1999. Den megasuccén följdes sedan av en filmversion 2008. Våren 2013 öppnades ett ABBA-museum på Djurgården i Stockholm och fans strömmade till från hela världen.

Men den som trodde att museet skulle innebära definitiva finalen för kreatörerna ABBA trodde lyckligtvis fel. Voyage med dess hits adderade till totalt nio studioalbum, två livealbum, sju samlingar, tre boxar, 43 videor och 50 singlar, snart läggs ABBA som avatarer till dessa fakta.

ABBA bildar en märkvärdig och magisk del i svensk populärkulturhistoria och har betytt allt för generationer som följt. ABBA slog upp dörrar mot popvärlden som sedan förblivit vidöppna. Sverige har blivit världens tredje största exportland av pop. ABBA nämns fortfarande efter nästan fem decennier vid varje framgång.

För att uttrycka den enorma tacksamheten från en hel bransch tilldelas ABBA 2022 såväl Grammis Hederspris som Grammis Specialpris.”

 

Christel Valsinger