17 maj 2022

Jojje Wadenius och Ellen Andersson är årets Monica Zetterlund-stipendiater

Gitarristen och kompositören Jojje Wadenius och jazzsångerskan Ellen Andersson får årets stipendier från Monica Zetterlunds minnesfond. 

Monica Zetterlunds Minnesfond delar varje år ut stipendier till musiker och artister som verkar i Monicas anda.Årets stipendiater får ta emot sina diplom i Berwaldhallen den 25 september då även 2020 och 2021 års stipendiater kommer att hyllas.

Jojje Wadenius får stipendiet med en prissumma på 60 000 kr och motiveringen:

”Du har inspirerat och berikat generationer med Din innerlighet och musikalitet, med oförglömliga kompositioner, en naturlig varm sångröst och ett virtuost, glittrande gitarrspel. Barnvisor, jazz, blues, rock eller pop – Du har lätt och lekfullt låtit musiken flöda över gränserna. Allt med ett enastående gehör, ett utsökt harmonisinne och en självklar följsamhet och melodisk lekfullhet som satt djupa avtryck inom oss. Din musik har fyllt oss med glädje, värme och kärlek och vi känner en djup tacksamhet.”

Ellen Andersson får stipendiet med en prissumma på 40 000 kronor och motiveringen:

”Ellen bär på en brinnande kreativitet. Hon strävar oupphörligt och med stor hänförelse efter nya musikaliska uttryck – att förfina dialekterna inom de musikaliska språken. Med djup och innerlighet, med en virtuositet av sällan skådat slag, med en unik frasering och en imponerande improvisationskonst berör hon sin publik och skapar med sin röst en magisk atmosfär.”

Foto Ellen Andersson: Satu Knape

Christel Valsinger