Nyheter 9 maj 2022

Årets Grammis-nykomlingar tolkar tidigare nominerade

Samtliga nominerade i Grammiskategorin Årets nykomling har erbjudits att tolka en låt av en tidigare nominerad artist och ge ut som en Spotify single. På fredag släpps låttolkningar signerade Alba August, Felicia Takman och Clara Klingenström.

Som en av Grammis huvudsponsorer kommer Spotify att både presentera och dela ut Grammisen till Årets nykomling. För att ytterligare stötta nya talanger arrangerar Spotify dessutom en Masterclass med handfasta tips till den vill slå igenom eller jobba i musikbranschen. Masterclassen ges den 9 maj och modereras av Amie Bramme Sey som också leder årets gala. Syftet är att ge handfasta tips till musiker som vill lyckas på Spotify och låta personer inifrån branschen dela sina lärdomar och erfarenheter – däribland fjolårets vinnare i Årets nykomling Mona Masrour, Nils ‘Nisj’ Svennem Lundberg som producerat åt Silvana Imam samt representanter från Spotifys egna musikteam.

Inför galan den 19 maj släpps också tre tre tolkningar av låtar från tidigare års nominerade i kategorin Årets nykomling. Alba August, tolkar Wonderchild av Christian Walz som var nominerad till Årets nykomling 2000, Felicia Takman tolkar Musik Non Stop av Kent som var nominerad i samma kategori 1996
och Clara Klingenström tolkar Nu kan du få mig så lätt av Håkan Hellström som var nominerad till Årets nykomling 2001.

– Wonderchild gör något alldeles speciellt med mig. Det vrids liksom om i magen, på ett bra sätt. Den väcker så många minnen till liv. Gröna Lund, pop-expressen, JC, min första bh och mammas Sony Ericsson. Jag älskar att den här låten är så försiktig och drömmande. Det finns ingen desperation utan bara tänk om. ”If I could be with you, I keep on wonder why”, säger Alba August om sitt låtval.

För Felicia Takman självklart att välja att tolka en låt från Kent:

– Det var snarare ”vilken Kent-låt ska jag välja” än vilken artist jag ville tolka. För mig är Kent barndom, tonårskris och vuxennostalgi. Musik Non Stop är en låt som alltid fått mig att vilja dansa, släppa allt och bara vara i musiken. Jag hoppas att alla Kent-fans ser den som en kärlekshyllning och att andra kan upptäcka låten på nytt. Så tack och förlåt!

Clara Klingenström valde Håkan Hellström, vars första album hon lyssnat mycket på:

– Den här låten får jag mycket igenkänning i och den är typ nostalgisk också på något sätt. Så jag kände verkligen för att ta den och göra den till min egen.

Även A36 och Sam Ezeh är nominerade till Årets nykomling och har erbjudits att spela in en tolkning i Spotify-studion, men kommer inte att släppa något i samband med Grammis-galan.

Foto: Therese Öhrvall, Spotify och Hinke Tovle, Spotify

Christel Valsinger