25 april 2022

Polar Talks tillbaka med Diane Warren och Lyor Cohen

2020 års pristagare Diane Warren och YouTube:s musikvchef Lyor Cohen är gäster när Polar Talks kommer tillbaka 23 maj. Dessutom kommer pristagarna Dr Ahmad Sarmast och Olivier Leymarie och Olivier Leymarie.

I ett pressmeddelande summeras Polar Talks: ”Polar Talks är att i ett livligt och tankeväckande samtal sammanföra ledande personer från olika världar under parollen ”the power of music”.”

I år gästar YouTube:s globala chef för musik Lyor Cohen, 2020 års pristagare Diane Warren – den mest framgångsrika låtskrivaren i sin generation, samt den inspirerande och modige grundaren av musikskolan ANIM i Afghanistan, Dr Ahmad Sarmast. Medverkar gör också företrädare för 2022 års pristagare Ensemble intercontemporain och de två världsledande innovatörerna inom samtida klassisk musik, Matthias Pintscher och Olivier Leymarie.

Program Polar Talks, måndagen den 23 maj:

15.00   Lyor Cohen har i snart 40 år varit en nyckelfigur i amerikansk musikindustri. På 1980-talet arbetade han med Run-DMC och var delaktig i att göra hiphop till ett globalt fenomen. I dag har Lyor Cohen återigen en nyckelposition som Head of Global Music på YouTube. Vart är musiken på väg? Vad är branschens viktigaste frågor? Hur måste artister tänka och arbeta på 2020-talet? Samtalet leds av Jan Gradvall.

16.00   Diane Warren är en av tidernas främsta låtskrivare. Hon har skrivit listettor inom alla genrer, från soul och pop till hårdrock och country. 13 gånger nominerad till en Oscar för bästa låt. I en tid när musikrättigheter är det stora samtalsämnet är Diane Warren unik genom att driva sitt eget musikförlag och äga rätten till alla sina låtar. Hur arbetar en låtskrivare? Vad får en låt att flyga? Vad har hon för råd till andra låtskrivare och artister? Även här leds samtalet av Jan Gradvall.

17.00   Dr Ahmad Sarmast, grundare och director of the Afghanistan National Institute of Music, Polar Music Prize-pristagare 2018. Dr Sarmast berättar om talibanernas nedstängning av ANIM:s verksamhet och skolans evakuering till Lissabon, via Doha. Samtalet leds av TV4-journalisten och författaren Terese Cristiansson, som var med på evakueringsflighten från Doha till Lissabon.

18.15   Ensemble intercontemporains Matthias Pintscher, musikalisk ledare och dirigent, och Olivier Leymarie, managing director för Ensemble intercontemporain och mottagare av 2022 års Polar Music Prize deltar i ett samtal om innovation, öppenhet för ny teknologi och samarbeten med olika konstarter. Samtalet leds av Stefan Forsberg, vd och konserthuschef för Stockholms Konserthus.

Livemusik kommer att framföras av Musikhögskolan Ingesund.

-Vi är oerhört glada över årets program och våra prominenta medverkande. Vi kommer att möta människor som på allvar gör skillnad, med sitt arbete, sin kreativitet, sitt mod och sin musik. Vi vet vilken skillnad musiken kan göra, och vad den betyder för människor. Polar Talks känns mer angeläget än någonsin, säger Marie Ledin, managing director Polar Music Prize om evenemanget som hålls 23 maj 15.00-19.00 i Musikaliska Kvarteret, Nybrokajen 11 i Stockholm.

Lars Nylin