25 april 2022

Midem tillbaka

Ett halvår efter att rubrikerna sa att branschikoniska Midemmässan i Cannes var nedlagd kommer nu nyheten att staden Cannes tar över och återstartar den.

MI skriver mycket sällan om musikmässor i utlandet. Men Midem i franska Cannes har i över fem decennier år varit en smått integrerad del av svensk musikbransch, därför blir den ett undantag.

I december meddelades att den 55-åriga mässans ägare Reed Midem dragit sig ur. Mässan i Palais des Festivals et des Congrès i Cannes tycktes nedlagd. De två åren innan hade den varit ett digitalt evenemang i skuggan av pandemin.

Men nu kommer nyheten att Midem är tillbaka under första kvartalet 2023, nu med staden Cannes som ny ägare. Borgmästaren David Lisnard kommer att bli ansvarig för en mässa som enligt ett pressmeddelande kommer att: ”vara helt anpassad till förändringarna i musikindustrin.” Arrangörerna säger att de innan beslutet varit i kontakt med alla former av fransk och global musikbransch.

Midem får en tuff utmaning. 2019 kom innan pandemin betalande 4800 delegater jämfört med exempelvis 10 000 år 2001, men är likväl tillbaka.

Lars Nylin